Vlada opeharila upokojence in invalide

(vir: pixabay.com)

Upokojenci bi morali najpozneje danes prejeti višje pokojnine, izredno uskladitev je vladi že septembra predlagal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Navedli so, da je bila realna rast bruto domačega proizvoda v preteklem letu (2021) 8,2 %, zato je izpolnjen osnovni pogoj za izredno uskladitev pokojnin v letu 2022.

Vlada se na ta poziv ZPIZ ni odzvala.

Namesto tega so koalicijski poslanci (Gibanje Svoboda, SD in Levica) sprejeli sklep, da bodo upokojencem za november in december izplačali nadomestilo v višini 4,5 % ter to poimenovali kot t. i. draginjski dodatek. To velja tudi za vsa invalidska nadomestila, razen dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.

Problem pa je, da bo ta dodatek obremenjen tudi z dohodnino, davčna osnova bo zaradi tega višja.

To pa še ni vse. Dodatek v višini 4,5 % bo izplačan le pri novembrskih in decembrskih pokojninah. Potem pa nič več. Februarja bo sicer sledila zakonsko določena redna uskladitev pokojnin, s poračunom za januar. Vendar pa v tej uskladitvi zdajšnji 4,5 % dodatek ne bo upoštevan. Če bi vlada zdajšnji dodatek izplačala kot izredno uskladitev pokojnin, pa bi bilo drugače.

Primer: Če ima nekdo pokojnino 1000 evrov (za lažji primer izračuna), bi ob 4,5 % izredni uskladitvi novembra in decembra prejel 1045 evrov pokojnine. Ob redni uskladitvi februarja (s poračunom za januar), če bo ta npr. 5 %, bi prejel 1.097,25 evra mesečno.

Ker so se Golobovi zdaj odločili za svojevrstno prevaro, bo pokojnina po redni uskladitvi le 1.050 evrov. Pri zdajšnji pokojnini v primeru 1000 evrov mesečno gre letno za 567 evrov razlike. Pri pokojnini v višini 600 evrov pokojnine pa gre za 340 evrov razlike, pri 500 evrih 283 evrov itd.

Identične prevare so tudi pri invalidskih nadomestilih.

M. D.