Trebnje: V drugem krogu kandidata, oba brez podpore drugih strank

Trebnje (vir: arhiv)

V Trebnjem se bosta v drugem krogu županskih volitev, ki bodo v nedeljo, pomerila dolgoletni župan in kandidat s podpisi volivcev Alojzij Kastelic ter kandidatka trebanjske liste Drot – za razvoj Mateja Povhe. 

Kastelic, 62-letni elektromehanik in župan neprekinjeno od leta 2006, je predvolilno kampanjo ocenil za “presenetljivo mirno”. Podobno je to ocenila tudi Povhetova, 43-letna diplomirana pravnica in v dveh mandatih občinska svetnica.

Občina Trebnje je v času Kastelicevega vodenja, v 16 letih, napredovala z 39. na 11. mesto po razvitosti. Dolgoletni župan je na to ponosen.

Podpore mu pred drugim krogom ni izrekel nihče od izpadlih tekmecev, sam pa je tudi ni iskal, je v teh dneh povedal za STA. Če bo v drugem krogu izgubil, pa se bo iz politike povsem umaknil, je napovedal. Kastelic se je sicer za vnovično kandidaturo odločil zaradi nagovarjanja občanov in ker čuti, da ima še veliko elana in energije.

Povhetova pa je povedala, da se glede podpore v drugem krogu s tekmeci iz prvega kroga ni uradno pogovarjala in gre naprej brez izrečene podpore drugih strank.

Kastelic in Povhetova se programsko razlikujeta predvsem v tem, da tekmica v ospredje postavlja odločanje občanov in izzive ob demografskih gibanjih oz. rasti priseljevanja, nekateri občani pa pri Kastelicu pogrešajo dolgoročno načrtovanje in učinkovito odzivanje na spremembe.

Po podatkih Državne volilne komisije je bilo v trebanjski 21-članski občinski svet izvoljenih 6 list, znan je že tudi predstavnik romske skupnosti: 

1. Drot – za razvoj (8): Blaž Ovnik, Andreja Zupančič, Miha Sever, Mateja Povhe, Leon Lobe, Špela Smuk, Dean Verbič in Vanja Jakopin

2. Gibanje Svoboda (3): Franc Brane Praznik, Andreja Gorenc, Gregor Kaplan

3. SDS (3): Franci Ostanek, Jože Avgustinčič, Franci Kepa

4. Nestrankarska županova lista (2): Milan Kastelic, Marija Prosenik

5. NSi (2): Branko Longar, Blaž Pavlin

6. SLS (2): Dejan Kastelic, Ana Moder

7. Romska skupnost (1): Matej Breznik

Iz navedenega izhaja, da noben kandidat v prihodnjem obdobju nima zagotovljene večine v občinskem svetu.

V 1. krogu volitev so Trebanjci izbirali med 5 kandidati, ki so dosegli naslednje izide:

  1. Mateja Povhe (DROT): 2744 glasov oz. 49,12 %
  2. Alojzij Kastelic (s podpisi volivcev): 1222 glasov oz. 21,88 %
  3. Jože Avgustinčič (SDS): 657 glasov oz. 11,76 %
  4. Gregor Kaplan (Gibanje Svoboda): 553 glasov oz. 9,90 %
  5. Blaž Pavlin (NSi): 410 glasov oz. 7,34 %

M. D.