Vlada občinam še vedno ni nakazala sredstev za pokritje intervencijskih stroškov

Luče, poplave, začetek avgusta 2023 (vir: arhiv)

Občine Zgornje Savinjske doline od države še niso prejele denarja za povrnitev intervencijskih stroškov po avgustovski ujmi. Kot je za STA povedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik, so vse občine pravočasno oddale vloge za povrnitev stroškov. Dejal je, da se izvajalci del zelo jezijo in pritiskajo na občine.

 

Suhoveršnik je izpostavil, da so občine z lastnim denarjem poplačale majhne izvajalce del, da ne bi pristali v stečaju, za večje pa nimajo dovolj sredstev. Dodal je še, da mora mozirska občina sicer svojo vlogo popraviti.

Župan Luč Klavdij Strmčnik je povedal, da naj bi povrnjene intervencijske stroške dobili prihodnji teden, saj so vlogo podali 6. oktobra. Prav tako je tudi nazarska občina takrat oddala vlogo, je zatrdil nazarski župan Matej Pečovnik.

Na vprašanje, ali je kaj znanega glede sanacije hiš družin iz Spodnjih Strug pri Lučah, ki so bile močno prizadete v vodni ujmi, je Strmčnik odgovoril, da je projektna naloga že pripravljena in jo mora še potrdili tehnična pisarna. “Na podlagi te projektne naloge, ki bi jo morali dobiti že 28. septembra, bo potem občina naročila geološke raziskave,” je dejal župan Luč.

Na podlagi geoloških raziskav pa bo geolog pripravil poročilo o sanaciji velikega usada, ki je po avgustovski ujmi nastal nad naseljem Struge.

Pomembno bo ugotoviti, koliko plazečega materiala je nastalo pri tem usadu, je še dejal Strmčnik.

Družine iz Spodnji Strug so sicer do danes pričakovale odločitev pristojnih o sanaciji njihovih domov, saj so hiše precej uničene, sanacija pa bi se morala izvršiti najpozneje do 27. oktobra. Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, bodo zaprli cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali.

Predstavnik prizadetih družin je nato povedal, da bodo cesto zaprli, vendar napovedi zaprtja ne bo, ker se zavedajo posledic sankcij oz. kazenskega pregona. Ocenili so namreč, da se zadeve ne odvijajo po njihovih pričakovanjih.

“Pričakovali smo, da se nam bo kdo posvetil in, da bomo skupaj našli rešitev, ampak se to ni zgodilo. Razen popisa poškodovanih hiš s strani tehnične pisarne se ni zgodilo nič,” je še dejal predstavnik družin.

M. D.