Vlada naj izredno uskladi pokojnine v višini 4,5 %, za kar je v letu 2023 prikrajšala slovenske upokojence

(vir: pixabay.com)

Po sedaj že skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice sta se finančni in socialni položaj upokojencev drastično poslabšala tudi zaradi neizpolnjenih obljub oziroma zavez, ki so jih koalicijske stranke dale upokojencem. 

 

Vlada oziroma koalicija se sicer hvali s podatkom o zgodovinskem dvigu pokojnin, pri čemer pa ob tem ostaja zamolčano pomembno dejstvo, da je ta t. i. zgodovinski dvig posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin.

Glede na drastične podražitve hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin veljavna redna uskladitev pokojnin kot zakonska zaveza ne zadošča za pokritje dejanskih potreb za preživetje upokojencev. Hkrati pa se ob tem zakriva tudi realno nižje pokojnine, ki so jih zaradi neizpolnjenih vladnih obljub prejeli upokojenci.

 

Redna uskladitev pokojnin je bila v mesecu februarju 2024 izvedena v višini 0,6 %, kar je skupaj 8,8 %, vendar če pogledamo zgolj položnice za električno energijo, so bile januarja letos v primerjavi z lanskim letom ponovno višje in to kar za 12 %. 

Z letom 2024 pa morajo tako zaposleni kot upokojenci plačevati šeobvezni zdravstveni davek oziroma prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. T. i. ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je torej sedaj izkazala kot še ena izmed prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila predvsem državljane z najnižjimi dohodki, kamor sodijo tudi upokojenci.

Konec leta 2022 je vlada javnost, predvsem pa upokojence zavajala s predčasnim dvigom pokojnin, ki ga v praksi ni bilo. Upokojencem je bil namreč izplačan zgolj dvakratni draginjski dodatek, najrevnejši med njimi so takrat prejeli dodatek v višini zgolj 13 evrov, kar je ob že tako težkem socialnem in gmotnem položaju upokojencev sramotno malo, lahko bi rekli, da gre tudi za norčevanje vlade iz najrevnejših upokojencev. 

 

V začetku leta 2023 je sicer sledila redna uskladitev pokojnin, ki pa je po zakonu obvezna. Ob takratni 10,3 % inflaciji in 19 % podražitvi hrane je vlada upokojencem dvignila pokojnine zgolj za  5,2 %, medtem ko je socialne transfere dvignila za 10,3 %. V kolikor bi takrat zavajajoče obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin ob koncu leta 2022 tudi držale, bi bile pokojnine v letu 2023 z redno uskladitvijo višje za 9,7 % in ne zgolj za 5,2 %, torej za 4,5 % več.

 

To pomeni, da je vlada upokojenca, ki je delal 40 let in prejemal zagotovljeno pokojnino, v letu 2023 prikrajšala za najmanj 27 evrov na mesec oziroma 325 evrov na leto.

Dejstvo je, da so slovenski upokojenci pod vlado dr. Roberta Goloba vseskozi prikrajšani in zato tudi vsak dan bolj revni. Vlada in koalicija z ukrepi, ki jih sprejemata, državljane delita na prvo in drugorazredne. V stiskah pa so zato ljudje, ki so s svojim delom gradili Slovenijo, vzdrževali naš sistem in vplačevali v pokojninsko blagajno, danes pa so od vladne koalicije pozabljeni in živijo pod pragom tveganja revščine.

 

Na vse to že nekaj časa opozarja Slovenska demokratska stranka, ki zdaj Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide predlaga, da ta po končani razpravi sprejme naslednja sklepa:

  

1.     Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 % mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023, in s tem izpolni svoje obljube.

 

2.     Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa izredno uskladi pokojnine v višini 4,5 %. 

 

M. D.