Vlada kupila tri slike levici naklonjenega političnega aktivista Pregla

Vlada je od slikarja, sicer znanega političnega aktivista naklonjenega levici Arjana Pregla, kupila tri slike, poroča portal Požareport. Zanje je odštela kar 8800 evrov, visele pa bodo, ja prav ste prebrali, v prostorih upravne enote v Rušah blizu Maribora.

 

Vlada oziroma v njenem imenu ministrstvo za javno upravo je sicer za slike objavilo anonimni razpis, kljub temu obstaja sum, da prek odkupa Preglovih slik pravzaprav prikrito financira in na tak način z denarjem davkoplačevalcev podpira Preglov politični aktivizem v podporo tej vladi, poroča portal. Posebej zato, ker do zdaj ni bila praksa, da bi vlada kupovala draga umetniška dela za upravne enote.

Po navedbah ministrstva in poročanju portala je šlo za tako imenovani anonimni javni razpis, na katerem je bilo na voljo 17.200 evrov. Polovico tega denarja je šlo Preglu. Pri tem je vlada za njegovo najdražjo sliko odštela kar 4200 evrov.

Pregl sicer izhaja iz znane ljubljanske politično aktivne družine. Slovi tudi po pogosto ekstremnih in  žaljivih zapisih na omrežju X. Njegov oče, sicer pisatelj Slavko Pregl, je bil podpredsednik Kučanovega Foruma 21.

A. V.