Kdo je preprečil izredno zvišanje pokojnin

Vodstvo Iniciative Glas upokojencev, ki je zagovarjalo predlog za izredno uskladitev pokojnin.

V državnem zboru so v četrtek obravnavali predlog zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki ga je že pred skoraj letom dni z več kot 10 tisoč overovljenimi podpisi vložila takrat še Iniciativa Glas upokojencev Slovenije (danes politična stranka).

Lani vložen zakon je obtičal v predalu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, po novem letu ga je poslala na svetlo, v četrtek pa je koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) predlog zakona zavrnila.

S tem se je zakonodajna pot zakona končala. Proti izrednemu zvišanju pokojnin je glasovalo 45 poslancev in poslank vladajočih strank (Svoboda, SD in Levica).

Kako so glasovali poslanci, izvoljeni v Jugovzhodni Sloveniji

ZA izredno zvišanje pokojnin so glasovali:  Anja Bah Žibert (SDS, Dolenjska), Vida Čadonič Špelič (NSi, Dolenjska), Franci Kepa (SDS, Trebnje), Tomaž Lisec (SDS, Škocjan – Sevnica), Jože Tanko (SDS, Ribnica – Dobrepolje) in Janez Cigler Kralj (NSi, Dobrepolje).

PROTI izrednemu zvišanju pokojnin sta glasovala: Predrag Baković (SD, Kočevje), Jožica Derganc (Gibanje Svoboda, Novo mesto).

Proti izrednemu zvišanju pokojnin sta glasovala tudi Bojan Čebela, v Gibanju Svoboda zadolžen za upokojence, in Urška Klakočar Zupančič. Slednja si je kot predsedujoča v državnem zboru privoščila tudi neverjeten izgred, kakršnemu v hramu demokracije še nismo bili priča. Iz balkona dvorane je nagnala nekaj upokojencev, zagrozila jim je, da jih bodo sicer odstranili varnostniki. Pravi pogrom pa si je Klakočar Zupančičeva privoščila tudi nad predlagateljem zakona Pavlom Ruparjem, pa tudi nekaterimi poslanci iz vrst SDS, ki so zakon zagovarjali.

Po predlogu, ki bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme, bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov.

Tako je bilo v četrtek, 1. februarja 2024:

Skupina upokojencev z vodstvom stranke, ki se je udeležila razprave v državnem zboru.
Tako so zapuščali prostor na balkonu parlamenta, ko jih je ven nagnala Urška Klakočar Zupančič. Razlog? Zaploskali so.

Posnetka nenormalnega obnašanja Urške Klakočar Zupančič pa si lahko ogledate na povezavi: (20+) Facebook

Več: Odmevno: Dovolila si je, kar si še nihče doslej ni dovolil! 

A. L.