Vlada kljub zavezi očitno ne namerava dokončati doma starejših v Osilnici

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je očitno povsem ustavila projekt dokončanja DSO Osilnica. (vir: arhiv)

Stranke vladne koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so ob sredinem sprejemanju državnega proračuna zavrnile dopolnilo SDS, po katerem bi država zagotovila sredstva za dokončanje doma starejših v Osilnici. Slednje pomeni, da trenutna vlada objekta očitno ne namerava dokončati.

V SDS so predlagali, da bi vlada potrebna sredstva prerazporedila (vzela) s proračunske postavke za migrante in ga namenila za dokončanje doma v Osilnici. V koaliciji so to zavrnili.

Spomnimo. Vlada Janeza Janše se je jeseni 2021 odločila, da bo nadaljevala z dokončanjem doma starejših v Osilnici. Z njegovo gradnjo je leta 2003 začela občina Osilnica, a je projekt zaradi pomanjkanja denarja pred več kot 15 leti v tretji gradbeni fazi zastal.

Septembra  2021 je ministrstvo za delo z občino podpisalo zavezo, da bo dom dokončalo. K projektu so privabili Dom starejših občanov (DSO) Šiška, ki naj bi v domu v Osilnici izvajal oskrbo starejših, in Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča, ki naj bi v njem uredil rehabilitacijski center za osebe s cerebralno paralizo. Gradnjo, vredno 7,2 milijona evrov, je prejšnja vlada uvrstila v načrt razvojnih programov 2022-2025, kar je pomenilo, da so se lahko za projekt začela črpati proračunska sredstva.

A je nova vlada Roberta Goloba projekt ustavila, kljub temu, da so njeni predstavniki javno izjavljali, da je urejanje oskrbe starejših ena od prioritet vlade. Za projekt namreč ne v proračunu za leto 2023 ne v proračunu za leto 2024 in ne 2025 niso zagotovili sredstev.

Zadostna sredstva je želela z dopolnilom zagotoviti SDS, a ga je vladna koalicija zavrnila. Poslanec Jože Tanko (SDS) je ob tem opozoril, da “če hočemo karkoli narediti za živelj ob južni meji, so socialni projekti pravzaprav edini, s katerimi lahko tam ohranimo ali pa vzpostavimo nova delovna mesta”. Zato je tak projekt po njegovem prepričanju več kot potreben. Opozoril je, da je območje Osilnice “izredno podvrženo izseljevanju, mladi pravzaprav ne ostajajo več, tudi tisti, ki se tam rodijo iščejo variante, da gredo in tak projekt z delovnimi mesti je pravzaprav edini način, da se tam prebivalstvo obdrži”.

No, v vladni koaliciji menijo drugače, in to kljub temu, da je bila tamkajšnja županja Alenka Kovač izvoljena kot kandidatka Gibanja Svoboda.

A. V.