Vlada Janeza Janše ponovno omejila cene bencina in dizla

(vir: arhiv)

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je ponovno za tri mesece omejila maloprodajne cene pogonskih goriv, ukrep začne veljati ob polnoči in bo trajal do vključno 10. avgusta.

Z novo uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov bo po novem najvišja dovoljena maloprodajna cena:

– za neosvinčen 95-oktanski motorni bencin NMB-95: 1,560 evra na liter,

– za dizel:                                                               1,668 evra na liter.

Danes velja še cena 1,722 evra za bencin in 1,868 evra za dizel, pocenitev je občutna.

Najvišja dovoljena veleprodajna cena 95-oktanski bencin bo 1,540 evra na liter, za dizel pa 1,648 evra na liter.

Uredba nalaga podjetjem, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati blaga.

Uredba bo predvidoma objavljena v uradnem listu še danes, začela bo veljala od jutri, torej 11. maja, ter do vključno 10. avgusta letos.

Napoved omejitve cene litra najbolje prodajanega bencina in dizelskega goriva je že dopoldne na Twitterju objavil Janez Janša in zapisal:

“Ko je vlada ob hitri rasti cen naftnih derivatov te omejila do konca aprila, so v KUL in na POP TV (Golobovi TV) jokali, da bodo trgovci propadli. Po padcu cen nafte na svetovnih trgih in koncu regulacije iz istih logov jok, da bodo propadli prevozniki in kmetje.

Za Golobovo Svobodo je bila regulacija cen najprej predvolilni bombonček. Nato le po nekaj dneh napoved, da bodo sedaj pa enkrat v prihodnosti oni regulirali – in cene spet gor … Zmedo bomo uredili že danes.”

Vir: GOV.SI

M. D.