Politično kupčkanje in kadrovanje

Tanja Fajon (SD), Robert Golob (GS) in Luka Mesec (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Najverjetnejši mandatar Robert Golob širi število ministrstev, dodal naj bi štiri. Tako naj bi bilo v Sloveniji z dobrima dvema milijonoma prebivalcev skupno rekordnih 21 ministrstev.

Za primerjavo, leta 2012, v času velike gospodarsko-finančne krize, je bilo v Sloveniji 12 ministrstev. Slovenija pa v novo veliko krizo prehaja tudi zdaj.

Dodajmo, da ima Francija 67 milijonov prebivalcev in 16 ministrstev, Švedska z 10 milijoni 11 ministrstev, Avstrija z 8,5 milijona prebivalcev 12 ministrstev in Madžarska z 10 milijoni prebivalcev 8 ministrstev.

Golob naj bi ministrsko ekipo predstavil jutri, po doslej znanih podatkih naj bi SD dobila 4 in Levica 3 ministrstva.

Preostalih 14 naj bi pripadalo Golobovi stranki Gibanje Svoboda, o sodelovanju se Golob pogovarja tudi z na volitvah propadlima strankama LMŠ in SAB, ti kadri naj bi spadali v kvoto Golobove stranke.

Po navedbah današnjega Dela bi predsednika propadlih strank LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, lahko v novi vladi prevzela dve ministrstvi, če bosta pristala na hitro združevanje njunih strank LMŠ in SAB z Gibanjem Svoboda.

S tem povezovanjem bi Golobovi prišli do lokalne mreže, ki je nimajo, in tako nastopili na jesenskih lokalnih volitvah. LMŠ in SAB sta v letu 2018 skupaj zmogli zgolj 12 kandidatur za župane (nič izvoljenih) in imata 60 občinskih svetnikov. Članov imata manj kot 1000.

Sprva se je ugibalo, da bi lahko Šarec prevzel ministrstvo za obrambo, zdaj naj bi po navedbah Dela prišlo do spremembe. Šarec naj bi prevzel vodenje (novega) ministrstva za regionalni razvoj, obrambno ministrstvo pa naj bi prevzel Anton Grizold, nekdanji minister za obrambo iz vrst LDS.

Bratuškova pa naj bi prevzela (novo) ministrstvo za medgeneracijsko solidarnost, ki naj bi bilo prvenstveno zadolženo za upokojence.

Delo še piše, da bi v kvoto največje parlamentarne stranke lahko spadal tudi ministrski kandidat iz zelene stranke Vesna, ki bi bdel nad (novoustanovljenim) podnebnim resorjem. Kdo bi bil minister (novega) ministrstva za digitalizacijo, zaenkrat ni znano.

M. D.