Vlada dvignila davke, zato so goriva dražja

(vir: arhiv)

Na včerajšnji dopisni seji je vlada povišala davke, zato so od polnoči goriva dražja. Hkrati primerjava cen pokaže, da sta dizelsko gorivo in kurilno olje na Hrvaškem bistveno cenejša. Cena za liter bencina je enaka.

Vlada je tako pozno sinoči dvignila trošarine (davek) na vsa tri goriva, hkrati je v formulo za oblikovanje cen bencina vnesla prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE).

Gre za 0,911 centa pri prodanemu litru bencina, denar se steka v proračun. Enako so ta prispevek sredi junija že vrnili v formulo za izračunavanje cene dizla.

Liter bencina se je opolnoči podražil za dva centa, na 1,444 evra, liter dizelskega goriva pa za dva centa, na 1,481 evra. Liter kurilnega olja se je podražil za dva centa, na 1,060 evra.

Primerjava cen goriva v Sloveniji in na Hrvaškem pokaže, da so cene za liter bencina izenačene, v Sloveniji pa sta bistveno dražja dizelsko gorivo in kurilno olje. Primerjava cen je naslednja:

Primerjavo cen je na Twitterju objavil eden izmed uporabnikov tega družbenega omrežja in je točna. V obeh primerih cene veljajo 14 dni, do 18. julija 2023.

Cene veljajo za notranjost Slovenije, na bencinskih servisih ob avtocesti pa prodajalci cene oblikujejo samostojno in so precej višje od tistih v notranjosti države.

M. D.