Vlada brezplačna kosila za učence prevalila na pleča naslednje vlade

Vladna koalicija je včeraj v državnem zboru potrdila zakon, s katerim je določila, da bodo kosila za vse učence brezplačna. A zakon bo začel veljati šele septembra 2027, kar pomeni, da je vlada finančno breme, ki ga bo prinesel zakon, enostavno preložila na naslednjo vlado.

 

Slednje pomeni, da trenutna vladna koalicija sprejema odločitve, ki si navzven morda všečne, a zanje nima pokritja v proračunskih prihodkih. Denar za brezplačna kosila bo namreč morala zagotoviti naslednja vlada, medtem ko se predstavniki vladajočih strank že zdaj hvalijo, kako so poskrbeli za domnevno lačne slovenske osnovnošolce.

Zanimivo je tudi, da je vlada s tem, ko je uveljavitev zakona premaknila šele na leto 2027,  izigrala Inštitut 8. marec, ki je predlagal zakon. V inštitutu so namreč predlagali in menda tudi dobili obljubo, da bo njihov predlog podprt, da bi zakon začel veljati že septembra letos, a so nato stranke vladajoče koalicije v državnem zboru zakon spremenile tako, da bo uveljavljen šele čez štiri leta.

A. V.