Šentjernej: Odkritje spominskega obeležja pri družini Mikec

Odkritje spominskega obeležja pri družini Mikec (vir: Občina Šentjernej)

V organizaciji Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajine in Občine Šentjernej so ob dnevu državnosti v Šentjerneju, v petek, 23. junija 2023, odkrili spominsko obeležje in sicer na dvorišču družine Mikec, ki je bila med osamosvojitveno vojno za Slovenijo hranitelj orožja.

Že spomladi leta 1990 je bilo namreč ukazano premeščanje orožja teritorialne obrambe pod nadzor JLA in takrat so na Dolenjskem stopili skupaj Rade Klisarič, Borut Usenik, Borut Novak in Franci Povše.

Nekaj orožja je v svoji delavnici in sicer v kanalu, ki ga je lahko zaprl, skril zdaj žal že pokojni Marjan Mikec, ki je v tistih odločilnih trenutkih prispeval kamenček na poti v samostojno Slovenijo. Na ta dan pa so pri njegovem domu postavili spominsko obeležje z napisom: “V hiši družine Mikec je bilo v času osamosvojitve 1991, tajno skladišče orožja, vojne enote oddelka milice Šentjernej.” Na slovesnosti je bil slavnostni govornik predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas.

Zbrane je nagovoril tudi Andrej Mikec, ki je povedal, da je vsa njihova družina ponosna na žal že pokojnega očeta Marjana, ki je doma hranil orožje, o čemer domači sicer niso kaj dosti vedeli in o tem tudi niso veliko govorili. Oče Marjan je bil velik domoljub in skupaj z drugimi somišljeniki je stremel k skupnemu cilju – lastni državi.

“V očetovem imenu in v imenu celotne družine se zahvaljujem za iskreno zaupanje. Hvaležen sem, da smo bili tudi mi del tega. Pri tem smo se naučili, da smo država ljudje in da smo kot posamezniki dolžni vsakodnevno nekaj koristnega in dobrega narediti za državo, pa čeprav gre za drobne malenkosti. Ko se te malenkosti v prijateljstvu in zaupanju na koncu seštejejo, lahko pripeljejo do res velikih stvari, kot je bila takrat tudi osamosvojitev Slovenije,” je povedal Andrej Mikec, podžupan Občine Šentjernej, ki je obeležje odkril skupaj s Francem Prašnikarjem, takratnim komandirjem šentjernejske policije.

V kratkem kulturnem programu je nastopil trobilni kvintet orkestra Slovenske policije ter učenki Glasbene šole Marjana Kozine, oddelek Šentjernej, Alja Hudoklin, učenka 8. razreda kitare in Zala Judež, učenka 1. razreda prečne flavte. Dogodek je povezoval Sebastijan Podobnik.

Besedilo: Tanja Jakše Gazvoda/Tanja Brate

Foto: Tanja Jakše Gazvoda

Več fotografij je na voljo na povezavi: sentjernej.si