Vlada bi namesto bonov uvedla socialistične menze

(vir: arhiv)

Vlada Roberta Goloba razmišlja, da bi namesto trenutnega obstoječega sistema subvencionirane študentske prehrane, torej študentskih bonov, uvedla študentske menze, kot smo jih poznali v času socializma. Te bi morale zagotavljati nekatere fakultete. Slednje je že močno razburilo študente, ki so proti ideji vlade zagnali posebno peticijo.

 

V Študentski organizaciji Slovenije ob tem poudarjajo, da je subvencionirana študentska prehrana pravica vsake študentke in študenta, izhaja iz statusa študenta in je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij. S peticijo vlado pozivajo, naj namesto razmišljanj o novem ohrani in izboljša obstoječi sistem.

“Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jih javne menze, ki bi jih morali (prav tako z javnimi sredstvi), zagotavljati visokošolski zavodi,” besede predsednice ŠOS Marike Grubar povzema sporočilo za javnost. Prepričana je, da bi nov sistem pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim.

Še vedno, kot poudarjajo v ŠOS, čakajo tudi na uresničitev obljub o dvigu subvencije na obljubljenega 4,6 evra ter na začetek sodelovanja v delovni skupini, ki bo pod vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravila smernice za zdravo in kakovostno prehrano študentov.

Podpise pod peticijo zbirajo na spletni strani https://kajpami.si/

A. V.