Vlada: 150 evrov dodatka okoli 710 tisoč upravičencem

Včerajšnja seja vlade (vir: Kabinet predsednika vlade)

Na novinarski konferenci po današnji seji vlade o sprejetih nujnih ukrepih pomoči ljudem in gospodarstvu zaradi visokih cen energentov so nastopili predsednik in podpredsednika vlade, Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.

Povedali so, da je vlada na današnji seji sprejela dva zakona in dve trošarinski uredbi. S temi akti skušajo omiliti posledice visokih cen energentov za ljudi in gospodarstvo.

Vlada je predlagala ukrepe, ki naslavljajo vse in dodatne ukrepe za najbolj ranljive skupine, pomoč podjetnikom in gospodarstvu.

Prvi ukrep je oprostitev plačevanja omrežnine za tri mesece. Skupaj z nižjimi trošarinami se bo znesek na položnicah znižal za 30 do 35 %.

Znižujejo se tudi trošarine za pogonska goriva, plin, kurilno olje in elektriko. Del stroškov bo krit iz dobička podjetij, ki jim gre omrežnina za električno energijo. pomoč podjetnikom in gospodarstvu. Pri 1000 litrih kurilnega olja okoli 100 evrov nižji strošek.

Napovedi Evropske komisije so, da se bo po aprilu energetska kriza umirila. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada predlagala podaljšanje ukrepov.

Po vladni odločitvi bo okoli 710.000 upravičencev prejelo 150 evrov enkratnega solidarnostnega dodatka.

S tem bo država pomagala prebivalcem, ki jih je močan dvig cen energentov najbolj prizadel. Mnoge je pahnil v finančno stisko.

Enkratni socialni dodatek bodo prejeli:

  • vsi upokojenci z manj kot 1000 evri pokojnine
  • prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka
  • upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021
  • upravičenci do otroškega dodatka do 6. dohodkovnega razreda
  • upravičenci do nadomestila za invalidnost po zakonu
  • rejniki

Upravičenci, ki so upravičeni do dodatka za veliko družino za 4 ali več otrok za leto 2021, so poleg 150 evrov upravičeni še do dodatnih 50 evrov dodatka.

Več podrobnosti si lahko preberete na povezavi: 112. redna seja Vlade

M. D.