Visoke cene dimnikarjev razburjajo

Kurilna sezona je tu, večina uporabnikov dimnikarskih storitev pa je ogorčena nad cenami, ki jim jih zaračunavajo dimnikarji. Ugotavljajo namreč, da so cene višje vsaj za enkrat glede na tisto, kar so plačevali pred tem.

Vendar pa je s cenami tako, da je te določila Vlada RS, na predlog ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi ministrica Irena Majcen (iz stranke DeSUS). Vlada je o tem odločala 20. julija 2017, iz sklepa pa je razvidno, da bomo dimnikarju za enourni obisk plačali 40,26 evra za uro dela. Cena je sestavljena iz 33 evrov in 22 % davka na dodano vrednost (DDV).

Vlada je takrat sicer zapisala, da je navedena cena določena kot najvišja dovoljena cena, zdaj pa se kaže (to je bilo tudi pričakovano), da dimnikarji to ceno tudi upoštevajo oziroma jo zaračunavajo. Vlada pa je visoko urno postavko opravičevala tudi s tem, da je s prosto izbiro dimnikarjev možno, da si porabniki – gospodinjstva in ostali – lahko zagotovimo tudi nižje cene. Da se lahko torej pogajamo.

Kako je s potnimi stroški?

Dobro je vedeti še to, da cena 33 evrov + 22 DDV, kar je 40,26 evra, vključuje tudi potne stroške, vendar le, če smo od sedeža dimnikarske družbe oddaljeni 25 km ali manj. Če je oddaljenost večja – če dimnikar pride od daleč – pa se k temu znesku prištejejo še potni stroški v višini 0,25 evra na kilometer – za vsak kilometer nad 25 kilometrov.

Kako je to vlada izračunala? – Dogovorna ekonomija

Določena najvišja urna postavka je zelo visoka, vlada pa jo je izračunala tako, da je upoštevala informativne oziroma priporočene cene, kot jih imajo ostali primerljivi poklici, in sicer:

  • monterjev in serviserjev hladilnih naprav za zahtevno delo (30 evrov/uro);
  • kovinarjev za montaže na terenu (25 evrov/uro);
  • režijske ure gradbenih del za visoko kvalificiranega delavca (20,20 evrov/uro);
  • strojno inštalacijskih del za zahtevno strokovno delo (55 evrov/uro);
  • režijske ure kleparskih in krovskih del za kvalificiranega delavca (25 evrov/uro);
  • elektro inštalaterskih del za zahtevno delo (25 evrov/uro).

(Navedene cene so brez davka na dodano vrednost.)

Vlada je nato k izračunani povprečni ceni navedenih poklicev za dimnikarje dodala še 10 %, k vsem skupaj pa gre še 22 % DDV.

Dodajmo, da so dimnikarji vladi predlagali nižjo stopnjo DDV na svoje storitve. Namesto 22 % so predlagali 9 %. Vlada predlogu ni ugodila, raje jim je povišala zgornjo dovoljeno ceno in vse skupaj preložila na pleča gospodinjstev. Če bi vlada prisluhnila in upoštevala nižjo stopnjo davka, bi bila cena 35,97 evra za uro, toliko manj pa bi se steklo denarja v državni proračun. Ne glede na to, cena bi bila še vedno visoka.

V uredništvo se je obrnila bralka, ki je povedala, da ji je dimnikar za približno 10-minutni obisk, v kar je bil vštet tudi zapisnik, zaračunal 40 evrov. Zanimalo jo je, če je to res morala plačati. Ni bilo treba. Cena 40 evrov velja za 1 uro dela, s pogajanjem pa lahko to znižamo.

C. R.