Višji davek: Dražji elektrika, plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo

(vir: pixabay.com)

Koalicija (Svoboda, SD, Levica) je zavrnila predlog Slovenske demokratske stranke (SDS) za podaljšanje znižanja davka na dodano vrednost za energente, kar pomeni, da bodo zneski na položnicah že od 1. junija dalje višji za približno 12 odstotkov.

Golobova Svoboda celo ocenjuje, da državljani te pomoči (nižje davke) ne potrebujejo, saj je poletje.

Stranka SDS je v parlamentarni postopek vložila zakon, s katerimi bi zagotovili, da se cene elektrike, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo ne bi občutno povišale in bi gospodinjstva ter gospodarstvo ne bi bilo v skrbeh pred novo kurilno sezono.

V koaliciji so to zavrnili, DDV je namesto 9,5- po novem 22-odstoten. Višje zneske na položnicah bomo zato prejeli že za junij, dražja bodo tudi drva za kurjavo.

Odnos koalicije do državljanov najbolje ponazori komentar poslanke Svobode Monike Pekošek, ki je na odboru za finance dejala: “Vse lepo in prav, da nas skrbi za ljudi, ampak saj zdaj je poletje.”

Gre seveda za sprenevedanje celotne koalicije, Pekoškova je v javnost prenesla zgolj tisto, kar nam je sporočala celotna vlada. Električna energija, pa tudi zemeljski plin se uporabljata tudi za kaj drugega, ne samo za ogrevanje, les pa se pripravi tudi za prihodnjo sezono.

Spomnimo. Direktiva Sveta EU z dne 5. aprila 2022 za dobavo teh energentov omogoča celo nižje stopnje DDV, vse do zgolj 5 odstotkov.

Kako imajo ta davek urejen v drugih državah?

  • Belgija: 6 % (na vse energente)
  • Grčija: 6 % (na vse energente)
  • Španija: 5 % (na električno energijo)
  • Slovenija: doslej 9,5 %, od 1. 6. dalje 22 %

Kaj bo povečanje stopnje DDV iz 9,5 na 22 % pomenilo za slovenske državljane? Za okoli 12 % višji znesek na položnici.

Glasovanje na odboru za finance pokaže, da so bili za nižji DDV poslanci iz vrst SDS in NSi, proti pa poslanci iz Gibanja Svoboda, SD in Levica. Proti nižjemu davku je bil celo poslanec Bojan Čebela, ki je ravno te dni prevzel vodenje seniorske organizacije Gibanja Svoboda. Tudi to pokaže, kakšen odnos imajo pri Golobovih do starejših (upokojencev).

M. D.