Virus se nezadržno hitro širi, med okuženi tudi štirje v starosti do 15 let

Koronavirus se nezadržno hitro širi. Ob 18. uri je bilo med 3058 testiranimi potrjenih že 96 primerov okužb, kar je 3,5 odstotka vseh testiranih. Med bolnimi v UKC Ljubljana sta dva bolnika v težjem stanju, eden na intenzivni negi z respiratornim aparatom.

Največ okuženih je na območju ljubljanske regije (48), sledita Novo mesto in Bela krajina, kjer je 26 okuženih, 14 več kot včeraj.

V Metliki je s prvim okuženim, vemo, da je bil to zdravnik ZD Metlika, povezanih 16 okužb. Tu gre tako za zdravstveni dom kot Dom starejših občanov Metlika.

Za območje Metlike in s tem povezane Bele krajine napovedujejo, da bo število okuženih še naraščalo.

Na ostalih območjih je okuženih: Celje (7), Maribor (7), Koper (4), Murska Sobota (3), Kranj (1) in Nova Gorica (1).

Dodajmo povejmo, da je iz Šmarij pri Jelšah, kjer je župan včeraj navkljub nasprotovanju ministra za izobraževanje Jerneja Pikala zaprl šolo, vseh 5 prvotestiranih otrok in njihovih staršev pozitivnih. Novi predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju objavil: “Če bodo posledice resne, bo kazensko odgovoren minister Pikalo.”

Glede na starostno sestavo okuženih v Sloveniji je stanje naslednje:

  • Od 0 do 15 let:     4 okuženi
  • od 16 do 29 let:  23 okuženih
  • od 30 do 49 let:  26 okuženih
  • od 50 d 59 let:    22 okuženih
  • 60 let in več:      21 okuženih

Z današnjim dnem je v Sloveniji razglašena epidemija. V bolnišnično oskrbo bodo šli samo tisti, ki imajo težje simtome. Ostali bodo v izolaciji doma.

Podatki so z novinarske konference ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje, četrtek, 12. marec 2020, ob 18. uri.

C. R.