V Domu starejših občanov Metlika že 8 okuženih

DSO Metlika

Iz Doma starejših občanov Metlika so sporočili, da imajo danes do 20. ure skupno potrjenih 8 okužb zaradi koronavirusa.

Okuženih je 5 zaposlenih in 3 oskrbovanci.

V DSO Metlika so vsem zaposlenim in oskrbovancem brise vzeli včeraj, ko je DSO obiskala specializirana ekipa z Univerzitetne klinike Golnik.

Koliko oseb so testirali, vodstvo DSO Metlika javno doslej še ni objavilo. Danes so sporočili, da bodo rezultati včerajšnjega testiranja zaradi velikega števila odvzetih brisov znani v roku 48 ur, to je v dveh dneh. Pristojni v Ljubljani so dopoldne sicer sporočili, da bodo rezultati testiranj za DSO Metlika znani danes.

Včeraj so testirali tudi vse zaposlene v Zdravstvenem domu Metlika.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi morali vse zaposlene tako v ZD kot DSO in oskrbovance DSO testirati že bistveno prej. Nato je bilo vsaj za DSO Metlika po naših zanesljivih podatkih dogovorjeno, da bodo testiranje vseh opravili v preteklih dneh, najpozneje v torek, 10. marca 2020. Zakaj do tega ni prišlo in so testiranje premaknili na sredo, zaenkrat ni znano, obstaja pa domneva. Znano je tudi, da so v teh primerih pomembne ure, ne dnevi.

Znano je tudi, da je vodstvo DSO Metlika včeraj in v zadnjih dneh intenzivno iskalo dodatno delovno silo, tudi med prostovoljci. V DSO Črnomelj pa so potrdili, da se k njim za pomoč niso obrnili. Po  predvidevanjih so že vnaprej pričakovali veliko okuženost.

Direktorica DSO Metlika Ivica Lozar je pri odgovorih na naša vprašanja zelo skopa, njen običajen odgovor v zadnjih dneh je, da bo vse objavljeno na domski strani Facebooka. Vendar pa so tudi tam obvestila zelo skromna.

Objava 12. 3. 2020, kjer je Lozarjeva objavi za 13. in 20. uro vrinila v prvotno, zjutraj objavljeno sporočilo. (vir: FB)

A. L.