Vinogradnik, ki ve, kako se zasluži vsak cent

Jože Prus ob prejemu enega od številnih priznanj za Prusova vina.

V noči po obisku notranjega ministra in direktorice policije v Črnomlju so ilegalni migranti okoli 4. ure z dvorišča stanovanjske hiše v Krmačini ukradli kombi v lasti znanega metliškega vinogradnika in vinarja Jožeta Prusa, ki je krajo takoj opazil, poklical policijo in nato se je začela policijska akcija.

 

Jože Prus je na prehode migrantov v njihovi vasi že večkrat opozarjal, po kraji avtomobila pa je nato za Planet TV ogorčeno povedal: Ta minister ni vreden en cent, niti njegova plača ne bi smela biti en cent.” Napovedal je, da bo za obrambo pred migranti kupil orožje, če bo treba – na črnem trgu.

Ker so policisti v kombiju bežeče ilegalce ujeli šele s pomočjo stingerja, to je sredstva za prisilno ustavljanje motornih vozil, je bilo vozilo poškodovano. Pri tem je dejal: “Račun poslal ministru, direktno na dom. In ima, da mi to poravna. Me ne briga! Me ne briga! Če se je včeraj hvalil v Črnomlju, da je vse v redu, da štima in tako dalje.” (Posnetek objavljamo na koncu članka).

Dr. Anton Olaj, upokojeni direktor Policijske uprave Novo mesto in predavatelj, je na Twitterju zapisal:

Nemaren odnos vladajočih in kraja kombija je Prusa opravičeno razburila

Jože Prus je znani belokranjski vinogradnik in vinar, znan širši Sloveniji in tudi širše. Vina z domačije Prus s Krmačine pri Metliki že vse od leta 1998 dalje prejemajo številna priznanja, tako doma kot tudi v tujini. Vinska klet Prus je znana predvsem po predikatnih vinih, za katera so prejeli številne zlate, velike zlate medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih doma (Vinska vigred Metlika, ocenjevanja vin v Drašičih, Vino Slovenija Gornja Radgona, Vino Ljubljana) in mednarodnih ocenjevanjih v tujini (Decanter World Wine Awards v Franciji, Vinovita Zagreb, Prešov Slovaška, Bruselj Belgija).

Tri generacije pod eno streho so spravile vse to v življenje. Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da grozdje za njihova vina zori v vinskih goricah Krmačina, Repica, Vidošiči, Kamenica in na ostalih sončnih belokranjskih legah, kjer pogled sega vse do cerkve sv. Ane v Vidošičih in sv. Lovrenca na Vivodini, ki je že onkraj slovenske meje. Poleg vin pridelujejo tudi med in žganje. Njihova vinska klet, ki so jo odprli v letu 2009, pa ima zmogljivosti za shranjevanje 200.000 litrov vina.

Nenehno iščejo načine in postopke, kako izboljšati doseženo. “Kajti, če kje velja pravilo, da se človek uči do svoje smrti, to prav gotovo drži pri vinogradništvu in vinarstvu,” dodajajo.

Prusovi torej dobro vedo, kaj je delo in kako se zasluži vsak cent. Za razliko od marsikoga v vladi, zato je bila kritika Jožeta Prusa zoper ministra za notranje zadeve in to vlado zelo opravičena.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij, ki dokazujejo, kako delovni in veliki so Prusovi.

Posnetek po ukradenem kombiju:

Foto: FB.

J. M.