Semič: Višja udeležba, podpora županji upada, SDS vodilna stranka v občini

Primerjava z volitvami leta 2014 kaže, da je stranka SDS prehitela stranko SLS in je tudi najmočnejša stranka v občini. Leta 2014 je imela SDS 16,42-odstotno podporo, letos ima 24,01-odstotno. Podatki tudi kažejo, da podpora županji Poloni Kambič upada. Leta 2014 je med tremi kandidati zmagala že v prvem krogu, razlika med njo in Sonjo Klemenc Križan je bila 239 glasov, letos je bila ta le še 72.

Glede na volilni sistem imata SDS in SLS v zdajšnjem mandatu enako število svetnikov, po 3, s tem, da je SDS glede na prejšnji mandat enega pridobila. Svetnika sta pridobili tudi stranki DeSUS in SNS, ki v prejšnjem sklicu nista imeli zastopnika v občinskem svetu. Po enega svetnika pa sta izgubili lista Ni nam vseeno, SMC in DeSUS.

Podatki o volitvah v Občini Semič kažejo, da je bila razlika med županskima kandidatkama le 72 glasov. Leta 2014 je bila ta razlika precej večja, in sicer je Polona Kambič prejela 239 glasov več kot Sonja Klemenc Križan, Kambičeva pa je takrat zmagala v prvem krogu. Kandidati so bili trije, poleg omenjenih dveh je bil to še Božidar Vidmar iz SNS. Na tokratnih volitvah sta bili le dve kandidatki.

Volilna udeležba je bila letos 66,24-odstotna in višja kot leta 2014, ko je bila 61,80 odstotka. Leta 2014 je imelo volilno pravico 3.301 volivec, glasovalo jih je 2.014. Letos pa je imelo pravico glasovanja 3.235 občanov, glasovalo jih je 2.143. Od tega jih je predčasno glasovalo 74, glasovnic po pošti ni bilo.

Občinska volilna komisija, ki ji predseduje Marko Zupanič, je objavila poročilo o volitvah, iz katerega izhaja, da je bilo za člane občinskega sveta oddanih 2.143 glasovnic, od tega jih je bilo 40 neveljavnih.

Podatki Državne volilne komisije pa kažejo naslednje izide:

V 14-članski občinski svet za mandat 2018 do 2022 so izvoljeni naslednji:

  • SDS (3): Sonja Klemenc Križan, Anton Križe, Damir Stare
  • SLS (3): Polona Kambič, Mirko Golobič, Katarina Plut
  • Ni nam vseeno (2): Miha Mihelčič, Dina Plut
  • NSi (1): Urška Banovec
  • SMC (1): Rudi Kofalt
  • DeSUS (1): Oskar Hudak
  • SNS (1): Mladen Kamenšek
  • SD (1): Robi Jakša
  • Predstavnica Romov: Valerija Hudorovac

Polona Kambič je bila izvoljena za županjo, v občinskem svetu jo bo predvidoma nadomestil Silvo Vlahovič.

Podobno kot v Črnomlju so bili tudi v Semiču v občinski svet nekateri svetniki izvoljeni s pomočjo preferenčnih glasov. To so bili: Damir Stare (SDS), Urška Banovec (NSi), Mladen Kamenšek (SNS) in Robi Jakša (SD).

Vir: Podatki Državne volilne komisije in Poročilo občinske volilne komisije – semic.si/

J. M.