Veliki junak iz Ekosistemov poniknil, stroški v breme občanov

Agencija RS za okolje in prostor je prevzela sanacijo dveh vodnjakov v bližnji okolici nedavnega požara v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu.

Očitno na stroške davkoplačevalcev bodo torej spraznili vodo v vodnjakih, za katera je analiza vode pokazala, da je močno onesnažena. Vodo bodo izčrpali in odpeljali na čiščenje. Šlo naj bi za približno 20 kubičnih metrov gnojnice, polne tudi pesticidov in drugih nevarnih snovi, tudi zdravil.

Več o analizi vode smo poročali tukaj: arso-voda-onesnazena-zaradi-pozara-nasli

Dejstvo pa je, da s tem onesnaženja v Zalogu, bližnji in daljni okolici ne bodo rešili. Požarna izcedna voda je namreč dosegla podtalnico. Težave so torej bistveno širše.

Lastnik Ekosistemov Tomislav Kovačič je ob obisku vladnih predstavnikov sicer obljubil, da bodo “Ekosistemi vse sanirali”. Zdaj ga očitno ni nikjer. Še čiščenje teh dveh vodnjakov bomo, kot je videti, plačali davkoplačevalci. ARSO je namreč agencija v državni lasti. Tudi stroške meritev izcedne vode z dne 22. 7. 2017, dva dni po požaru, v višini 6.634,45 evra je morala plačati občina. Veliki junak je torej Kovačič, ni kaj.