Velik uspeh za stranko SDS: Vrhovno sodišče soglasno ugodilo reviziji v zadevi plačila odškodnine v protipravnem procesu Patria!

Vrhovno sodišče je v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni sodnice in sodniki mag. Rudi Štravs kot predsednik ter dr. Mateja Končina Peternel, dr. Ana Božič Penko, Karmen Iglič Stroligo in Tomaž Pavčnik kot člani, v zadevi SDS proti Republiki Sloveniji za plačilo odškodnine v znesku 886.257, 37 evra zaradi škode, ki so jo stranki s svojim odločanjem v procesu Patria povzročili pravosodni organi v procesu Patria, ugodilo revizijo sodbe. Sodba sodišča druge stopnje se razveljavi in se zadeva vrne temu sodišču, se pravi Višjemu sodišču v Mariboru.

Odločitev je bila sprejeta soglasno. “Sedaj bodo morali upoštevati naše argumente!” pa je odločitev vrhovnega sodišča pokomentiral odvetnik stranke SDS Franci Matoz.

Stranka SDS se je odločila za odškodninsko tožbo proti državi, potem ko so leta 2014, tik pred državnozborskimi volitvami, protiustavno zaprli predsednika stranke Janeza Janšo, s tem pa stranki povzročili nepopravljivo škodo.

Potem ko je SDS na 1. in 2. stopnji izgubila, so na Vrhovno sodišče RS vložili predlog za dopustitev revizije. Vrhovno sodišče je SDS v dveh od štirih točk ugodilo, zato je lahko pravni zastopnik stranke, torej Odvetniška družba Matoz, vložila revizijo. Omenjena revizija je uspela, saj je bila odločitev sprejeta soglasno.

Uspeh pri reviziji je zelo pomemben za naprej. “Zadeva se sicer vrača na Višje sodišče v Mariboru, ki mora sodbo ustrezno obrazložiti, saj je bila le ta v pomembnih dejstvih neobrazložena, zaradi česar je bila podana kršitev 22. in 25. člena Ustave Republike Slovenije,” je sodbo komentiral odvetnik Franci Matoz. Nedvomno pa ima velik pomen tudi dejstvo, da je bila odločitev sprejeta soglasno.

Odločitev sodišča in več o tem je dostopno tukaj

M. D.