Večji del države zajela hujša neurja

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Včeraj popoldne je dele Koroške, Štajerske, Gorenjske, Dolenjske in Bele krajine od severa zajelo neurje z nalivi in močnim vetrom. Najhujše je bilo na Koroškem in Štajerskem. Zaliti so bili številni kletni prostori in dvorišča, poročajo o plazovih, podrtih drevesih in odkritih strehah. Aktiviranih je več gasilskih društev.

Pri nas je bilo najhujše na območju občine Novega mesta, stanje po občinah je bilo naslednje:

Črnomelj: Gasilci PGD Črnomelj in Žuniči ter delavci cestnega podjetja so odstranjevali podrto drevje, katero je na cestah oviralo promet.

Metlika: Gasilci PGD Metlika in Dobravice so odstranili več podrtih dreves, katera so ovirala promet.

Mirna Peč: Gasilci PGD Hmeljčič so odstranili več podrtih dreves, ki so ovirala promet na cesti.

Novo mesto: Gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Prečna in Otočec ter delavci cestnega podjetja so odstranjevali podrto drevje in blato na cestah. Gasilci so izčrpali meteorno vodo iz proizvodnega objekta, zaklonišča, trgovine in več stanovanjskih objektov. V ulici Šmihel v Novem mestu je drevo padlo na železniško progo, na Šegovi ulici pa je podrto drevo poškodovalo osebno vozilo.

Trebnje: Gasilci PGD Trebnje in Veliki Gaber so sanirali več poškodovanih streh ter odstranili poškodovano drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo. Delavci Komunale Trebnje so odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Straža: Gasilci PGD Dolenja Straža in delavci elektro podjetja so odstranili podrto drevo, katero je obviselo na električnih vodnikih.

Šentjernej: Gasilci PGD Šentjernej v dveh stanovanjskih objektih so prečrpali meteorno vodo, katera je zalila kletne prostore.

Šentrupert: Na cesti pri Malem Cirniku je drevo padlo na cesto. Gasilci PGD Sveti Rok so drevo razžagali in odstranili.

Trebnje: Gasilci PGD Trebnje in Veliki Gaber so sanirali več poškodovanih streh ter odstranili poškodovano drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo. Delavci Komunale Trebnje so odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Žužemberk: Aktivirali so eno gasilsko društvo. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Litija: Aktivirali so dve gasilski društvi. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

M. D.