Kako gredo Golobovi nad podražitvijo hrane?

(vir: arhiv)

Hrana se v Sloveniji izredno draži. Vlada pa je včeraj sporočila nov “ukrep”, s katerimi nameravajo “pomagati” državljanom. S Trgovinsko zbornico Slovenije so se dogovorili za okvirno košarico 15 živil, z informiranjem o cenah teh živil pri posameznih trgovcih pa nas nameravajo usmerjati k nakupu.

O podrobnejših artiklih znotraj košarice živil bodo še potekala nadaljnja usklajevanja.

Po navedbah Dragana Burbutovskega, direktorja vladnega urada za komuniciranje, bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z javnim naročilom iskalo zunanjega izvajalca, ki bo javno objavljal cene v Sloveniji in sosednjih državah za omenjenih 15 izdelkov. “Razpis bo zaključen v nekaj tednih, je zapisal na Twitterju. 

V primeru javnega naročila gre za (plačljivo) projektno nalogo, kot pravijo v vladi, namen te je informiranje javnosti o cenah primerljivih proizvodov iz izbrane košarice na trgu po trgovskih podjetjih.

Javno naročilo bo vključevalo dva sklopa, in sicer: primerjavo maloprodajnih cen živil iz izbrane košarice po trgovcih za 6 mesecev ter (enkratno) primerjavo maloprodajnih cen živil iz izbrane košarice pri trgovcih v sosednjih državah.

To pomeni, da bo nek zunanji izvajalec proti plačilu zbiral podatke za 15 izdelkov (katerih, še ni znano), in potrošnike usmerjal k nakupu. Hkrati spomnimo, da imamo v državi Zvezo potrošnikov Slovenije in Trgovinsko zbornico Slovenije (in še koga), zato zunanjih izvajalcev tu res ne potrebujemo.

Sicer pa, kakšen ukrep proti draginji je to, naj presodi vsak sam. V času te draginje bi pričakovali nižje davke, na kar pa Golobova vlada ne pristaja.

Nekateri pa se bodo še spomnili, da smo nekaj takšnega v državi v času visoke hiperinflacije že imeli, izgledalo je približno tako:

  • Štruca kruha, tip 850, 800 gramov – cena … itd.

Ali bo ta “ukrep” služil vladi tudi za potrebe statističnega ugotavljanja (merjenja nadzorovane) inflacije, zaenkrat ni znano.

Vir: live.com

J. M.