Večji del dneva še lahko pričakujemo razlivanja rek

Območja, kjer posredujejo gasilci. (Vir: SPIN 112)(https://spin3.sos112.si/javno/zemljevid)

Zaradi obilnega deževja so včeraj poplavljali vodotoki, dvigovala se je podtalnica, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Posredovali so gasilci, vojaki ter druge enote in službe, ki so reševali ljudi, živali in premoženje. Na več lokacijah so posredovali tudi helikopterji policije in Slovenske vojske. Dejansko stanje bo znano v teku dneva.

Podatki trenutno kažejo naslednje stanje:

Črnomelj: Ob 20.03 je v naselju Črešnjevec pri Dragatušu, občina Črnomelj, voda iz bližnjega ribnika ogrožala objekt. Gasilci PGD Dragatuš so postavili protipoplavne vreče v dolžini osmih metrov.

Kostel: V času dogodkov večjega obsega Neurja so do 6. ure zabeležili 1 prijavo. Aktivirali so 1 gasilsko društvo.

Ribnica: V času dogodkov večjega obsega Neurja so do 6.05 zabeležili 1 prijavo dogodkov.

Sodražica: V času dogodkov večjega obsega Neurja so do 6:05 na zabeležili 1 prijavo.

Straža: Do 6.05 zabeležili 2 prijavi. Aktivirali 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Novo mesto: Do 6.05 zabeležili 1 prijavo. Aktivirali 1 poklicno gasilsko društvo.

Šentjernej: Do 6.05 zabeležili 1 prijavo. Aktivirali 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Šmarješke Toplice: Prijave ni bilo. Gasilci so preventivno polnili vreče.

Mokronog-Trebelno: Do 6.05 zabeležili 1 prijavo. Aktivirali 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Trebnje: Na cesto Čatež-Gabrovka v naselju Dolenja vas pri Čatežu se je vsula večja količina zemljine. Cesta je polovično prevozna.

Mirna: V ulici Cesta na Gradec na Mirni so gasilci PGD Volčje Njive preventivno postavili proti poplavne vreče pred objekt in odstranili naplavljena drevesa iz bližnje struge reke Mirna.

Šentrupert: do 6.10 zabeležili 2 prijavi dogodkov. Aktivirali so 3 prostovoljna gasilske društva.

Škocjan: V Dobruški vasi so gasilci PGD Škocjan in Grmovlje s folijo preventivno pokrili plazišče, ki predstavlja potencialno grožnjo za bližnje objekte.

Litija: Do 6.10 zabeležili 23 prijav. Aktivirali 4 prostovoljna gasilska društva.

Sevnica: Zaradi močnega deževja so bili v občini Sevnica aktivirani gasilci PGD Sevnica in Boštanj, ki so namestili protipoplavne vreče v Dolenjem Boštanju, na Radni in na Hermanovi cesti v Sevnici in z mehanizacijo očistili naplavnine izpod mosta.

Krško: Zaradi močnega deževja so bili v občini Krško aktivirani gasilci prostovoljnih gasilskih društev, ki nameščajo protipoplavne vreče ob reki Savi, kjer voda ogroža stanovanjske in druge objekte.

Brežice: Zaradi močnega deževja so bili v občini Brežice aktivirani gasilci prostovoljnih gasilskih društev, ki polnijo protipoplavne vreče, jih nameščajo ob objektih ob reki Savi in Krki, ter črpajo vodo iz objektov. Gasilci PGD Obrežje, Brežice in Brežice okolica so v večernem času izvedli evakuacijo gostov iz kampa Term Čatež.

Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo. Po podatkih Arsa se bodo dolgotrajni nalivi ponoči še pojavljali. Izdali so rdečo stopnjo opozorila za vso državo z izjemno Primorske, kjer velja oranžno opozorilo. Večji del dneva še lahko pričakujemo razlivanja rek.

Za vsako občino posebej stanje lahko preverite na povezavi: SPIN (sos112.si)

M. D.