Več sto kršitev, več kaznivih dejanj, napadov na policiste, poškodba pilota

Protestni shod, Ljubljana, 13. oktober 2021.

Epilog včerajšnjega neprijavljenega shoda v Ljubljani: 336 kršitev, zaseg prepovedane druge, solzivca, 8 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj, poškodovana policista in pilot helikopterja.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti včeraj v okviru varovanja neprijavljenega shoda v središču Ljubljane zaznali:

  • 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in
  • 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru (večinoma gre za iste kršitelje),
  • 1 kršitev Zakona o osebni izkaznici,
  • 1 osebi so zasegli prepovedano drogo,
  • 1 osebi je bil zasežen solzivec,
  • 2 kršitvi cestno prometnih predpisov in
  • 1 kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega, kateremu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Do sedaj je bilo zaznanih 8 kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj.

Proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek

Med navedenimi kaznivimi dejanji preprečitve je prišlo do primera, ko so zaenkrat neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke.

V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana.

Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic.

V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 oseb, vse osebe so bile po preteku razlogov izpuščene.

Policisti so, poleg fizične sile, zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili: ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

Poleg pilota sta bila lažje poškodovana še dva policista.

O poškodbah protestnikov do sedaj niso seznanjeni. Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč.

Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Poročali smo že, da se je včeraj v Ljubljani na neprijavljenem shodu zbralo okoli 2000 ljudi, ki nasprotujejo ukrepom vlade za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in zahtevajo odstop vlade. Med zbranimi so bili vidni Zoran Stevanović, Zlatan Čordić – Zlatko in Anis Ličina.

Poznavalci navajajo, da je bil protestni shod voden in daleč od “spontanega”, kot bi to v javnosti radi prikazali resnični organizatorji.

M. D.