Včerajšnji prvi dan v šolah in vrtcih minil brez večjih težav

Približno polovica vrtčevskih otrok je včeraj zopet vstopila v vrtce. Ravnatelji so zagotovili, da je delo dobro in ustrezno izvedeno ter da se spoštujejo vsi potrebni zdravstveno-varnostni ter higienski ukrepi, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala ministrica dr. Simona Kustec. Večjih težav ni bilo niti v osnovnih šolah.

Prvega junija se bo v vrtce vrnilo večje število otrok, zato bo potreben ponovni pregled in ocena smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravlje.

Vlada bo na današnji seji predvidoma potrdila predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020.

Kustečeva je dejala, da so se ravnatelji in učitelji v osnovnih šolah temeljito pripravili na vrnitev otrok ter organizirali potrebno za uspešno izvedbo pouka. Učenci in starši pa so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenosti za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa v šoli.

V srednjih in poklicnih šolah učni proces poteka predvsem v luči priprav na zaključne izpite in maturo. Dijaki bodo šolsko leto zaključili 22. maja, 30. maja pa bodo opravljali prvi maturitetni preizkus iz angleškega jezika.

V glasbene šole se bo predvidoma vključila večina učencev. Kadrovskih težav nimajo.

Na ministrstvo so sicer prejeli več pobud ravnateljev in ravnateljic za nekatere spremembe, ki se nanašajo na obstoječe načrte izobraževanja otrok. Kustečeva je zagotovila, da bodo vse pobude skrbno proučili in spremenili načrte, če bodo le lahko. Pri tem pa je veliko odvisno tudi od epidemiološkega stanja v državi.

“V prvi dan so vstopili dobro pripravljeni in zavezani našemu skupnemu cilju – skrbi za najboljšo možno izvedbo vzgoje in izobraževanja v danih razmerah. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi in sodelovanjem na takšen način tudi nadaljevali,” je zaključila dr. Simona Kustec.

C. R.