Včeraj potrdili 247 okužb, Jugovzhodna Slovenija po okužbah v sredini

(vir: pixabay.com)

V nedeljo so po podatkih sledilnika za covide-19 ob 1428 PCR-testih potrdili 247 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 17,3 odstotka.

Včeraj so opravili tudi 8551 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov nato preverijo še s PCR testi.

V bolnišnici se zdravi 584 bolnikov s covidom-19, kar je 13 manj kot dan prej, na intenzivni negi so 104 (trije manj).

V Sloveniji je trenutno 11.032 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je 310 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 749, kar je enako kot včeraj.

Sedemdnevno povprečje novih okužb kaže, da je epidemiološka slika trenutno najboljša v posavski, zasavski in goriški regiji. Jugovzhodna Slovenija je po številu okužb v sredini. Najslabše pa je epidemiološko stanje v Obalno-kraški regiji.

Slovenija se trenutno nahaja v oranžni fazi epidemije. V rumeno fazo, kjer so predvidena nova sproščanja, bi lahko po ocenah Instituta Jožef Stefan prešli v začetku marca, če bo povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Rumena faza epidemije predvideva sprostitev še preostalih razredov srednjih šol, nadaljuje se pouk na fakultetah, za vse se odprejo se dijaški in študentski domovi. Prav tako se odprejo še preostale servisne dejavnosti, odpravi se tudi omejitev gibanja ponoči.

M. D.