Včeraj dva odstopa: ministra za notranje zadeve in direktorja policije

(vir: UKC Ljubljana)

Včeraj je z mesta generalnega direktorja policije najprej odstopil Anton Travner, nato pa z mesta ministra za notranje zadeve še Aleš Hojs. Oba odstopa sta posledica politično motiviranih hišnih preiskav, povezanih z nakupom respiratorjev za bolnišnice v času epidemije novega koronavirusa.

Preiskavo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kjer so včeraj izvajali 11 hišnih preiskav, usmerjajo tožilci, po doslej znanih podatkih pa obtožnica temelji na navedbah Riharda Knaflja in Ivana Galeta v tv-oddaji Tarča na nacionalni televiziji. Ovadba naj bi bila sicer na zelo trhlih temeljih.

Po navedbah policije se je preiskava pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020.

Preiskave so potekale v Zavodu RS za blagovne rezerve, na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pri podpredsedniku vlade in ministru Zdravku Počivalšku ter eni od zaposlenih na ministrstvu, ki je sodelovala pri izbiri, ostala imena pa javno še niso znana.

Hojs je preiskave ocenil kot politično motivirane.

V odstopni izjavi, ki jo v celoti objavljamo ob koncu prispevka, je zapisal, “da se v naši družbi ponovno intenzivirajo medijski pritiski varnostnih organov” na nekatere in “da se uresničujejo grožnje, ki jih je v kolumni za tednik Mladina pred dvema mesecema tej vladi napovedal tvorec največjih slovenskih policijsko-političnih afer Drago Kos“.

Drago Kos, nekdanji kriminalist, je sicer širši javnosti znan kot akter iz afer Depala vas in Patria, njegova soproga Tjaša Slokar Kos pa je odgovorna urednica informativnega programa na komercialni televiziji POP TV.

Hojs je opozoril, da so na policiji pristopili k ureditvi razmer, navedel je, da so policisti izjemno veliko prispevali k zajezitvi epidemije in so se sistemsko lotili varovanja naše južne meje.

“Žal del tega varnostnega sistema, posebej kriminalistična policija in NPU, že vrsto let ne sledi pričakovanjem vseh nas državljanov pri preganjanju in zajezitvi organiziranega kriminala.”

“Tako še vedno ni nobenih premikov pri preiskavi oprane milijarde evrov za iranske teroriste (prek NLB), izbranci globoke države pa javno razglašajo, da nikoli ne bodo procesirani in več kot očitno je, da ta del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso po godu.”

Hojs je še pojasnil, da so na ministrstvu pripravili spremembe zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti (azilu), ta sta v medresorskem usklajevanju, v državnem zboru ju je mogoče sprejeti do konca meseca oktobra.

Včerajšnja dogajanja so v javnosti zelo odmevala.

Največ kritik je bilo na delo tožilstva, ki da v določenem delu “postaja epicenter”.

Številni so opozarjali, da so v različnih predalih po več let nedotaknjene ovadbe, ki se nanašajo na organiziran in velik kriminal. Poleg pranja denarja v NLB omenjajo še velike korupcijske afere v zdravstvu, med njimi tudi žilne opornice. Poročilo državnozborske preiskovalne komisije o tem je na tožilstvu že skoraj tri leta in se nič ne premakne.

Opozarjajo tudi, da Slovenija sistematično preplačuje cene pri nakupu medicinskega materiala, tožilstvo pa ne ukrepa.

V celotnem zdravstvenem sistemu naj bi zaradi tega vsako leto izginilo vsaj 400 milijonov evrov, pa se nič ne zgodi.  Tudi zadnje nakupe respiratorjev in ostale zaščitne opreme povezujejo s tem, da je minister Počivalšek stopil na prste t. i. starim dobaviteljem, ki so nato planili, da je poskušal prerezati nekatere utečene poti.

Nadalje opozarjajo na kriminal v državnih bankah, kjer imajo tožilci prav tako na mizah vse pripravljeno gradivo, pa se nič ne zgodi. Podobno je pri preiskovanju spornega lastninjenja nekaterih slovenskih podjetij. Opozorila glede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kjer se mu prav tako nič ne zgodi, pa so tako stalnica.

Dodajmo, da je vlada včeraj že razrešila Antona Travnerja, Policijo od danes dalje kot vršilec dolžnosti vodi Andrej Jurič, ki je v policiji zaposlen že od leta 1986, nazadnje v Generalni policijski upravi.

V nadaljevanju objavljamo odstopno izjavo ministra Aleša Hojsa.

(vir: Twitter)

C. R.