Vane Gošnik o vlogi Dušana Pluta v procesu osamosvajanja

(vir: družbena omrežja)

Vane Gošnik je bil predsednik Zelenih Slovenije, stranka je bila tudi soustanoviteljica Demosa. Na portalu Domovina so objavili daljši intervju z njim, v katerem je poleg mnenja o noveli Zakona o vodah in prihajajočem referendumu razkril še nekaj podrobnosti tudi o Dušanu Plutu, znanem Belokranjcu, o katerem je veliko slišati tudi v teh dneh, ko se domnevno spet zavzema za čisto okolje. Mimogrede, na Krupo mnogi še nismo pozabili.

Vane Gošnik je za Pluta povedal, da je bil prvi predsednik Zelenih in so ga po volitvah leta 1992 izključili iz stranke. Za predsednika je bil izvoljen Gošnik, ki je bil tudi takratni podpredsednik parlamenta.

Na portalu so Gošniku postavili tudi naslednje vprašanje:

Član predsedstva Zelenih, Dušan Plut, je denimo podpisal Deklaracijo za mir oz. za razorožitev Slovenije. Kako ste v stranki gledali na ta podpis?

Gošnik je odgovoril: “Nekega dne sem dobil klic, naj se nemudoma zglasim v predsedniški palači, in sem šel tja, ne vedoč, za kaj gre. Dušan Plut porine predme list papirja z naslovom Deklaracija za mir in reče: “Podpiši prosim.” Rekel sem, da trenutek, da preberem, kar se je njemu zdelo popolnoma odveč.

Ko sem prebral, sem mu rekel: “Čakaj malo, tukaj gre pa za neko pomoto.” “Kakšno pomoto?” odvrne. Pa mu odgovorim, da je to zahteva za razorožitev Slovenije. A ne vidite, kaj nas čaka? – torej Jugoslovanska armada. Jaz sem to z velikim odporom potem zavrnil. Ob tem je pa začel kričati name tako glasno, da mi je tajnica v sosednji sobi rekla, da česa takega še ni slišala.

Kasneje sem izvedel, da je imel nalogo, domnevno poverjeno s strani predsednika predsedstva (Milana Kučana – op.), da je po ministrstvih nagovarjal ljudi, da podpišejo to deklaracijo. To je bil tudi eden glavnih razlogov, da smo se z vodstvom Zelenih Slovenije razšli. Zahteva, da podpišem kaj takšnega, je bila nezaslišana.”

Pojasnilo. Kaj bi pomenila razorožitev Slovenije? Teritorialna obramba bi bila brez orožja, Slovenija se ne bi osamosvojila in bi ostala v skupnem balkanskem kotlu.

Celoten intervju je dostopen tukaj: Vane Gošnik

J. M.