Brdo pri Kranju: Srečanje z županjami in župani slovenskih občin

Delovni posvet z župani in županjami na Brdu pri Kranju, 7. julij 2021.

V sredo je na Brdu pri Kranju potekal delovni posvet ministrov in ministric, predsednika vlade in epidemiologov z županjami ter župani slovenskih občin. Na  posvetu so spregovorili o ukrepih za obvladovanje okužb COVID-19 v naslednjih mesecih in o javno-finančnih ter razvojnih vprašanjih.

Posvet je bil javen, prenos je potekal prek več spletnih kanalov. Navedbe predsednika vlade so pomembne, saj se v delu javnosti pojavljajo netočne informacije. Spodbujajo jih tudi, sicer redki ali pa edini, župani ali županje, ki so imeli možnost svoja stališča ali pripombe predstaviti tudi na posvetu, pa tega niso storili.

Po uvodnih predstavitvah dr. Milana Kreka (NIJZ), ministra za zdravje Janeza Poklukarja in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška je zbrane v povezavi s prvo tematiko srečanja, to je situacijo s COVID-19, nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je županjam in županom povedal:

“Pred sabo imamo jasno sliko, kje smo, imamo tudi natančen pogled v naslednje tedne in mesece. Vemo, kaj se je dogajalo v taki situaciji v prejšnjih valovih in nič drugače ne bo tokrat, razen, da smo soočeni z novimi, bolj kužnimi različicami virusa in da imamo sedaj na voljo dovolj cepiva.”

“Včeraj smo se veliko ukvarjali z eksponentno rastjo z delta različico v Afriki. Trenutno tam na cepivo čaka 300 milijonov ljudi, imajo pa 2 % cepiv in množično umirajo. Mi pa imamo nekaj sto tisoč doz cepiva, lahko jih izbirate, pa se ne cepimo, hkrati pa v bolnice dobivamo ljudi, ki tudi resno zbolijo za COVID-19 in niso cepljeni, čeprav bi lahko bili.”

Zdaj nismo več na tem, da mora svetovna znanost zagotoviti cepivo, EU dovolj proizvodnje, vlada pa distribucijo cepiv, temveč, da je sedaj na vsakem posamezniku, da to izkoristi.

“Na nas je, da organiziramo cepljenje tako kot je bilo rečeno. Tisti, ki bo jeseni resno zbolel, ali celo umrl, ker se ni cepil, bo težko krivil vlado, župana, ali kogarkoli za to.”

“Na koncu bomo vsi nosili posledice, če bodo zaprti vrtci, šole, omejena proizvodnja, ustavljanje javnega življenja. Ne le, da bomo psihološko to težko prenesli, ampak bomo s tem zapravili tudi enkratno priložnost, ki jo imamo za okrevanje.” Pri tem je dodal, da nam gre trenutno v gospodarstvu dobro.

“Na voljo imamo dovolj investicijskih sredstev, kot jih še nikoli nismo imeli v enakem obdobju, ogromno stvari lahko naredimo, a če podjetja ne bodo mogla delati, če bodo omejitve gibanja v Evropi, potem te priložnosti ne bomo izkoristili.”

“Veliko je na nas v naslednjih tednih in do 1. septembra mislim, da lahko preprečimo ponovno zapiranje ali pa v veliki meri s precepljenostjo omogočimo, da se bo velik del javnega in gospodarskega življenja nemoteno odvijal naprej.”

“Veliko vlad v Evropi že razpravlja o tem, v kolikšni meri narediti cepljenje obvezno. Nekatere države v Evropi se že pogovarjajo o cepljenju otrok, nekatere države bodo uvedle obvezno cepljenje v roku dveh do treh tednov. Pri nas bo to verjetno neskončna razprava in dvomim, da bo Državni zbor zmogel takšne odločitve, poskusimo torej na drug način in naredimo vse, da ljudem dopovemo, da je cepljenje alternativa, ki jo imamo.”

Prav tako je dodal, da je verjetno glede cepljenja tudi problem, ker se je doslej govorilo, da se potrebuje 60 % precepljenost odraslega prebivalstva, sedaj pa je prišla bolj kužna varianta virusa in ta odstotek ni več dovoljšen.

“Ker smo govorili, da je dovolj 60 % precepljenost, je marsikdo pomislil, boljše, da se drugi cepijo in se meni ne bo treba. Toda ta kalkulacija ni več realna in to je treba odkrito povedati.”

“Prvi val smo obvladali, ker smo stopili skupaj.” Pri tem je Janša povedal, da je bil tudi takrat v osebnem stiku z županjami in župani.

“Slovenija se je takrat postavila na noge in prvi val smo uspešno ustavili, v drugem valu pa se mlajši del populacije ni zavedal nevarnosti in je mislil, da oni niso v nevarnosti, a so vseeno potem škodili drugim.”

Ob koncu nagovora se je tudi zahvalil za vse dobre prakse, ki so jih uvedle posamične občine v zvezi s cepljenjem in promocijo le tega.

“Izmenjajmo dobre prakse, svetujte, kaj je še mogoče narediti, imate veliko izkušenj in ko damo vse te stvari skupaj, se lahko dela lotimo in do jeseni to delta varianto premagamo.”

Delovni posvet z županjami in župani na Brdu pri Kranju, 7. julij 2021

Posnetek srečanja, ki je trajalo 4 ure in 20 minut, je na voljo tukaj: https://twitter.com/i/broadcasts/1jMJgppLvMPxL

M. D.