V zadnjih petih dneh prijeli 50 migrantov, s podatki, kje so jih prijeli med vikendom

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so policisti včeraj na območju občine Črnomelj izsledili in prijeli 13 migrantov. Med Kočevjem in Ribnico so jih včeraj popoldne prijeli 6, med vikendom pa so jih na območju črnomaljske občine prijeli 31. Skupno je bilo tako v petih dneh (uradno)prijetih 50 migrantov, kar je povprečno po 10 dnevno. Pri tem so jih na območju črnomaljske občine prijeli 44, na območju kočevske pa 6.

Za prijete včeraj, 17. julija 2018, so s PU Novo mesto sporočili, da policijski postopki s tujci, državljani Sirije, Iraka, Tunizije, Alžirije, Irana, Afganistana in Pakistana, še niso zaključeni. To pomeni, da ne vedo, ali jih bodo odpeljali v azilni dom ali pa jih bodo morda vrnili na hrvaško stran.

O šest prijetih na Kočevsko-ribniškem, ki so včeraj v Slovenijo nezakonito vstopili na Vinici, smo že poročali, kar pomeni, da so jih včeraj prijeli 19.

Za razliko od novomeške policijske uprave pa je ljubljanska policijska uprava sporočila, da bodo 6 prijetih migrantov vrnili hrvaškim organom.

Kje so jih prijeli ob koncu tedna?

S Policijske uprave Novo mesto so nam dodatno sporočili, da so policisti med vikendom 31 migrantov prijeli na območju krajev Balkovci, Semič, Tribuče, Griblje, Bojanci, Čudno selo in Črnomelj. Šlo je za državljane Pakistana, Maroka, Alžirije, Palestine in Afganistana.

Ker je PU Novo mesto v zadnjem času prenehala poročati o natančnih lokacijah prijetja migrantov, smo jih vprašali, kaj je razlog za to. Ostale policijske uprave namreč natančno poročajo in načina ne spreminjajo.

S PU Novo mesto so nam odgovorili: “Podatkov o natančnih lokacijah prijetja vam ne moremo dnevno posredovati, saj jih v evidencah ne vodimo na način, da bi lahko odgovorili na ta vprašanja – potreben je vpogled v vsak posamezen primer nezakonitega prehoda.”

Zaključek: Na PU Novo mesto so očitno spremenili celo način in evidence o prijetih migrantih. Ne samo glede lokacije prijetega migranta, drugače je tudi pri tem, ali bodo migrante vrnili ali pa jim nudili brezplačni prevoz do azilnega doma. O tem namreč že nekaj časa poročajo le, da policijski postopki “še niso zaključeni”.

C. R.