V Ukrajini upajo, da bodo ruske matere lahko prišle po svoje mrtve sinove

Predsedniki štirih držav včeraj ob prihodu v Kijev.

Začel se je 50. dan ruske invazije na Ukrajino. Putinova Rusija še naprej napada in grozi, v Ukrajini odkrivajo številna trupla in temu še ni videti konca. V mrtvašnicah v Dnipru leži več kot 1500 mrtvih ruskih vojakov, podžupan Dnipra Mihail Lisenko upa, da bodo ruske matere lahko prišle po svoje sinove. 

Kijev so včeraj obiskali predsedniki štirih držav, mesec dni po tem, ko je v Kijev odpotoval tudi slovenski premier Janez Janša. Hkrati so se včeraj v Kijev vrnili tudi češki diplomati in sporočili, da je to “eden od številnih korakov v podporo Ukrajini”.

Putinovo ministrstvo za obrambo zahteva popoln nadzor nad pristaniščem v Mariupolju in grozijo.

V Ukrajini je bilo zaradi vojne prizadetih več kot 540 otrok, 191 otrok je bilo ubitih, več kot 349 pa ranjenih.

Buča je prizorišče umorov več sto civilistov, razsežnosti grozodejstev pa so se pokazale potem, ko so se pred dobrim tednom iz krajev v okolici Kijeva umaknile ruske sile. Ukrajina je “prizorišče zločina”, je včeraj ob obisku v ukrajinskem mestu Buča opozoril glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan. Da so ruske sile v invaziji na Ukrajino zagrešile zločine proti človeštvu, pa v svojem poročilu opozarja neodvisna preiskovalna komisija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Po podatkih Unicefa sta zaradi vojne morali svoje domove zapustiti dve tretjini ukrajinskih otrok. To je približno 2,8 milijona od skupno 7,5 milijona Ukrajincev, ki so mlajši od 18 let, vključno z notranje razseljenimi osebami in tistimi, ki so državo zapustili.

Velika Britanija preiskuje navedbe, da naj bi Rusija v ukrajinskem mestu Mariupolj uporabila kemično orožj. Da naj bi ruske sile uporabile to orožje, je navajal tudi ukrajinski bataljon Azov. Predsednik Volodimir Zelenski poročil ni potrdil, je pa posvaril pred uporabo kemičnega orožja.

Včeraj so Ukrajino obiskali štirje predsedniki Poljske in baltskih držav. Predsedniki Poljske, Estonije, Litve in Latvije so se se sestali z Volodimirjem Zelenskim. Litovski predsednik Gitanas Nauseda je ob obisku mesta Borodjanka blizu Kijeva dejal, da je kraj “prežet z bolečino in trpljenjem. Težko je verjeti, da se v Evropi 21. stoletja lahko dogajajo takšna grozodejstva, a to je realnost. Tu so bili umorjeni in mučeni ukrajinski civilisti, stanovanjske hiše in drugo civilno infrastrukturo pa so bombardirali. To je vojna, v kateri moramo zmagati.”

Tudi to noč so v južnem in vzhodnem delu odmevala opozorila prebivalcem pred ruskimi zračnimi napadi.

Župan Kijeva poziva državljane, naj se ne vračajo v mesto, saj so tveganja za poslabšanje razmer še vedno velika

Štirje predsedniki držav včeraj na poti v Kijev.
Ukrajina, zemljevid, 14. april 2022

Vir: liveuamap.com

M. D.