V Ukrajini eden večjih napadov od začetka vojne

Vir: Twitter, Visegrád 24

Ruska morilska agresija na Ukrajino se nadaljuje, ubijajo po celotnem ozemlju Ukrajine. Ponoči in zjutraj je na desetine raket in samomorilskih dronov udarilo po Ukrajini, šlo je za enega večjih tovrstnih napadov od začetka vojne.

Rakete so bile izstreljene iz ladij v Črnem morju, Rusije (Kursk) in bombnikov. Cilji so bili po vse Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu, o eskplozijah so poročali tudi v Kijevu.

Več ljudi je umrlo, veliko je ranjenih. V Kijevu je 15 odstotkov gospodinjstev ostalo brez elektrike, okoli 40 odstotkov pa nima zagotovljenega ogrevanja.

Ob tem pa je slovenska vladajoča politika na Odboru za zunanjo politiko (OZP) zavrnila predlog SDS, da bi Slovenija s sprejetjem resolucije podprla in obsodila ruske napade na ukrajinske civiliste, civilne objekte in ključno energetsko infrastrukturo, ki so očiten poskus doseganja političnih ciljev z ustrahovanjem civilnega prebivalstva in so skladni s terorističnimi metodami.

S sprejetjem resolucije, kot je to predlagala SDS, bi dali podporo ukrajinskemu narodu, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije.

Golobova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so sprejem resolucije zavrnili že vnaprej. Presenetila pa je NSi, ki je pred glasovanjem na parlamentarnem odboru zapustila dvorano.

Janez Janša je po tem glasovanju na družbenih omrežjih med drugim zapisal: “To, da Rusije nismo z resolucijo uvrstili med teroristične države, je močno sporočilo, ki ne bo ostalo neopaženo, tako v Kijevu kot v Moskvi in drugje. Nasprotovanje resoluciji je de facto slabo prikrita pozicija opravičevanja tega, kar ruski režim počne.”

Glasovanje na odboru: Za so bili 4 poslanci SDS, proti je bilo 9 poslancev koalicije, poslanci NSi so pred glasovanjem sejo zapustili:

Tako je bilo danes ponoči v Ukrajini:

Napadi Rusije na Ukrajino v noči na 9. marec 2023 (vir: (19) Global: Military-Info (@Global_Mil_Info) / Twitter)

A. L.