V UKC Ljubljana v rekordnem času zagotovili nove, sodobne kapacitete za bolnike s covidom-19

“Zmogli smo. Velika hvala in čestitke ekipi direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janeza Poklukarja, ki je v rekordnem času zagotovila nove, sodobne kapacitete za bolnike s covidom-19 na najbolj primerni lokaciji. Da se, če se zna in hoče. Nihče ne bo ostal brez zdravniške oskrbe.”

Tako je zapisal predsednik vlade Janez Janša ob današnjem odprtju novih prostorov za covidne bolnike in poleg objavil še videoposnetek urejanja novih prostorov.

V 10 dneh so pripravili prostor in namestili vanj 56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče na tej lokaciji razširiti tako, da bo mogoče sprejeti do 100 bolnikov, je generalni direktor UKC Janez Poklukar dejal v video izjavi, ki so jo poslali iz UKC.

Ureditev prostorov za covidne bolnike v desetih dneh je nov presežek in odraža trenutni položaj, v katerem so se znašli.

Na novi lokaciji v bolnišnici bo zagotovljena vsa prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistika. Če se bo komu od bolnikov zdravstveno stanje poslabšalo in bo potreboval intenzivno zdravljenje, bo slednje mogoče nadaljevati že tu, je pojasnil.

Poleg tega so na novi lokaciji vse napeljave, kisik, prezračevaje, tako da gre s tega vidika za najbolj optimalno rešitev za Ljubljano in Slovenijo sploh.

Zdaj sta v novih prostorih dve coni, v načrtu pa je izdelava skupno šestih con za covidne bolnike. Še štiri bodo odpirali postopno. V vsako od con bo mogoče namestiti 25 bolnikov.

Zahvalil se je izvajalcem, ki so na lokaciji delali 16 ur dnevno, Slovenski vojski, Civilni zaščiti in celotni ekipi UKC Ljubljana. “UKC še ni imel tako dobre ekipe, kot jo ima danes,” je poudaril.

Zaposleni v UKC so 12 let čakali, da dokončajo nove prostore. Glede na vizijo UKC bodo na tej lokaciji po koncu epidemije postavili 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da so trenutno zasedene vse postelje, ki so namenjene covidnim bolnikom, minimalna rezerva je še v intenzivnih posteljah. Zdravstveno osebje si prizadeva, da gredo bolniki domov, ko je čas za to.

Vir: Vlada RS, Twitter

M. D.