V UKC Ljubljana odprli enega najsodobnejših laboratorijev v Evropi

(vir: UKC Ljubljana)

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so danes otvorili Centralne združene laboratorije. Gre za 24-urni laboratorij za kakovostno obravnavo pacientov, boljše pogoje dela in možnost soustvarjanja razvoja laboratorijske medicine.

V projekt je bilo vloženih skupno 19,6 milijona evrov, denar je prispevala država.

Nova, sodobna oprema bo izjemno pripomogla k boljši diagnozi ter prognozi različnih bolezni. Prej razpršena laboratorijska dejavnost bo zdaj bolj konsolidirana in racionalizirana.

Projekt tako v prvem nadstropju Diagnostično terapevtskega servisa UKC združuje 4 laboratorije, med drugim Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo, Službo za specialno Laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike Specializiran hematološki laboratorij ter Laboratorij za hemostazo in aterotrombozo Interne klinike.

Selitev v nove prostore bo končana do konca jeseni. Istočasno že nekaj časa poteka tudi usposabljanje laboratorijskih delavcev na novih tehnologijah in hkratno zagotavljanje neprekinjene laboratorijske obravnave bolnikov.

Stroka laboratorijske biomedicine v Sloveniji se bo tako lahko še bolj aktivno vključila v razvoj doma in v svetu ter omogočila bolnikom sodobnejšo, varnejšo in učinkovitejšo, torej bolj personalizirano obravnavo.

M. D.