Javnomnenjska anketa: SDS zanesljivo na vrhu, podpora narašča

Kandidati SDS za državnozborske volitve aprila 2022 (vir: arhiv)

Najnovejša anketa agencije Parsifal kaže, da se bi v parlament uvrstilo le šest političnih strank, zdaj jih je devet. Že nekaj časa se podpora dviguje strankama SDS Janeza Janše in Gibanje svoboda (Roberta Golob). Slednje tudi potrjuje, da Golobova stranka pobira glasove predvsem med volivci strank iz vrst KUL.

Na prvem mestu je SDS (Janez Janša), na drugem stranka Roberta Goloba, na tretjem SD (Fajon), na četrtem Povežimo Slovenijo, na petem NSI in na šestem LMŠ. Ostali so pod parlamentarnim pragom, ki je 4 odstotke. To pomeni, da se v parlament ne bodo uvrstili, glasovi za njih na volitvah bodo izgubljeni. Hkrati pa tisti, ki na volitvah dosežejo najmanj 1 odstotek vseh glasov, nato celotno obdobje (do naslednjih volitev) prejemajo mesečni znesek (okoli 10 tisoč evrov). Za nekatere je to cilj. Doslej je volilne račune odprlo 22 strank in gibanj.

Prof. dr. Borut Rončević pa ob rezultatih te ankete poudarja, da je situacija precej dinamična, še posebej na levici, zaradi česar so kakršne koli napovedi v tem trenutku zelo nehvaležne.

Med opredeljenimi volivci bi:

  • SDS volilo 31,6 odstotka,
  • Gibanje Svoboda 26,3 odstotka.

Največji padec je od zadnjega merjenja doživela stranka SD, ki bi jo med opredeljenimi volilo le 10,4 odstotka. Podpora pada tudi strankam KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB).

Iz državnega zbora pa je slišati, da se poslanci in poslanke LMŠ in SAB – v zavedanju, da bo njuni stranki “pojedel” staro-novi politični obraz vzporednega mehanizma Robert Golob (zdaj je že v peti stranki), že poslavljajo. LMŠ se sicer še drži “nad vodo”, vendar jim podpora vztrajno pada, do 24. aprila pa je še nekaj časa, zato jih tudi nekateri ostali vidijo že zunaj parlamenta.

Javnomnenjska raziskava agencije Parsifal pokaže naslednje – podatki so le za opredeljene volivce. To na volitvah tudi edino šteje.

Agencija Parsifal je pred vsakimi volitvami doslej s svojimi anketami najbolj točno izmerila utrip javnega mnenja.

A. L.