V tem vikendu izsledili in prijeli 85 ilegalnih migrantov

Po velikem črnomaljskem protestu se Bele krajine izogibajo, kar poznavalci označujejo kot začasno zatišje.

Fotografija je simbolična. (vir: jabuka.tv)

Slovenska policija poroča o 85 prijetih tujcih, ki so v minulih dneh nezakonito prestopili državno mejo. Večino so izsledili in prijeli na koprskem območju. Po velikem črnomaljskem protestu prejšnjo soboto, 11. maja 2019, se Bele krajine začasno izogibajo.

 

S PU Novo mesto poročajo, da so v preteklih dneh na podvozjih treh tovornih vlakov našli 8 migrantov (tri Pakistance, tri Afganistance, Maročana in Alžirca). V tovornem vozilu, ki je pripeljal iz Severne Makedonije, so med tovorom našli še 4 Makedonce. Skupno je to 12 ilegalnih migrantov, ki so jih predali hrvaškim varnostnim organom.

O ostalih izsledenih in prijetih na območju Dolenjske in Bele krajine ne poročajo. Prav tako ne poročajo o prijetih na kočevsko-ribniškem območju.

S PU Koper pa poročajo o 39 prijetih (od tega 26 Pakistancev), ki so jih izsledili na območju Kozine, Ilirske Bistrice in Kopra. Dva tujca pa so v Slovenijo vrnili italijanski varnostni organi, državno mejo so predhodno nezakonito prestopili na območju PU Novo mesto. Skupno so ali pa še bodo na Hrvaško vrnili 36 migrantov.

V petek, ob 22.50, pa so policisti pričeli na cesti Podgrad – Hrušica slediti vozilu Fiat Marea (italijanskih registrskih številk), ki na znake ni ustavljalo. V Hrpeljah je bil uporabljen stinger, ki ga je voznik prevozil in bežal naprej, vendar so vozilo čez minuto ustavili. Voznik je pobegnil, policisti pa so v vozilu prijeli 11 ilegalnih migrantov (8 Pakistancev in 3 Tunizijce). Voznika še iščejo.

V soboto popoldan je po cesti od Obrova proti Golcu hodilo 8 Pakistancev. Eden od njih jih je vodil s pomočjo zemljevida in je zato osumljen pomoči pri sprovajanju čez državno mejo.

V nedeljo, ob 0.48, pa so policisti v Tubljah ustavili kombi, v katerem je bilo 8 državljanov Turčije, voznik pa 45-letni državljan Italije. Turki bodo vrnjeni na Hrvaško, vozniku sledi kazenska ovadba.

Sinoči, v nedeljo, ob 21.09 so policisti na Kozini so ustavili osebni avto Alfa  147, italijanskih registrskih številk. V vozilu je bilo poleg voznika še 7 ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana. Migranti bodo po   zaključenih postopkih predani na Hrvaško, voznik, prav tako državljan Pakistana (z urejenim statusom v Italiji), pa bo s kazensko ovadbo  (prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) predan preiskovalnemu sodniku.

Iz drugih policijskih uprav o izsledenih in prijetih ne poročajo.

Iz poročil PU Novo mesto in PU Koper je razvidno, da so novomeški policisti prijeli 12 migrantov, koprski pa 73. Skupno je to 85 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno južno mejo.

Po velikem protestu v Črnomlju, ki je bil prejšnjo soboto, 11. maja 2019, so se ilegalni prehodi preko Bele krajine bistveno zmanjšali. Naši viri iz policije so nam sicer že včeraj povedali, da v zadnjih dveh dneh na območju Bele krajine ni bilo prijetega nobenega migranta. To je z današnjim poročilom PU Novo mesto tudi potrjeno.

Hkrati pa smo izvedeli, da so se ilegalni prehodi preselili na območje Gorjancev, vse do Kostanjevice in nižje. To tudi pokaže, kako zelo usmerjeni in vodeni so tujci, ki nezakonito prestopajo slovensko južno mejo, vse skupaj pa je vodeno tudi s pomagači iz Slovenije.

Viri poročajo tudi o večjih nezakonitih prehodih in pritiskih na območjih Kostela in Osilnice (predvsem slednje), vendar policijska poročila tega ne navajajo.

Viri tudi navajajo, da na novomeškem območju Gorjancev prehode neposredno vodijo večinoma italijanski državljani, v Šentjerneju in nižje pa je pri tem že zaznati tudi sodelovanje lokalnih vodičev, kar vzbuja veliko skrb in ne kaže na nič dobrega.

C. R.