V štirih dneh prijazno sprejetih 1.146 novih prišlekov

(vir: arhiv)

V štirih dneh, od ponedeljka do četrtka, od 21. do 24. avgusta, so novomeški policisti obravnavali 1.146 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. 

Vse so obravnavali na območju Posavja (Dobova, Rigonce, Mostec, Mihalovec, Trnje, Loče, Mostec, Kapele, Veliki Obrež, Obrežje).

Po prvih ugotovitvah policije po državljanstvih prednjačijo domnevni državljani Afganistana, Maroka in Pakistana (sledijo domnevni državljani Turčije, Alžirije, Bangladeša, Indije, Nepala, Iraka, Nepala, Senegala, Konga, Toga, Rusije, Turčije, Tunizije, Libije, Nigerije, Gane, Sierra Leone, Kameruna, Haitija in Alžirije).

Obravnavani po dnevih:

  • ponedeljek, 21. avgust: 230
  • torek, 22. avgust:         332
  • sreda, 23. avgust:         350
  • četrtek, 24. avgust:       234

Policisti migrante popišejo, jih oskrbijo in poskrbijo za njihov prevoz do azilnega doma v Ljubljani.

Avtobusa in osebni avtomobil

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe iz Obrežja so na avtocesti Obrežje – Ljubljana v tem tednu kontrolirali tudi avtobus hrvaškega prevoznika. Ugotovili so, da sta v njem dve državljanki Rusije, ki nista izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Še tri so pol ure kasneje prijeli na avtobusu na Obrežju.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe iz Obrežja na Drnovem so ustavili tudi avto nemških tablic, v katerem je bilo več oseb. Voznica je bila 33-letna državljanka Rusije, z urejenim statusom prebivanja v Nemčiji, ki je v avtu vozila še štiri državljane Rusije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji – izkazalo se je, da je šlo za njene družinske člane. Voznici so izrekli globo.

Policiste kličejo domačini

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so policistom pri prijetju oseb, ki so nezakonito prestopile notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje na območju Slovenije, v veliko pomoč občanke in občani obmejnih območij, ki s klicem na številko policije 113 opozarjajo na pojave sumljivih oseb na svojem območju.

Na območju Posavja postopke izvajajo policisti Policijske postaje Brežice, Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto s sedežem na Obrežju in policisti državne Specializirane enote za nadzor državne meje s sedežem v Dobovi. Policistom pri delu pomagajo tudi patrulje drugih policijskih enot iz območja celotne uprave ter policijske postaje vodnikov službenih psov, so še dodali v teh dneh.

M. D.