Karitas zbrala 4,36 milijona evrov, prispevali posamezniki, podjetja in ustanove

Vir: Slovenska karitas

Slovenska karitas je do sedaj zbrala 4.363.252,08 evra prispevkov posameznikov, podjetij in ustanov. Največji del donacij predstavljajo darovi posameznikov v višini dobre 3 milijone evrov, od tega so darovalci poslali s 40.220 SMS-ov in prispevali 354.975 evrov, z nabirkami v treh škofijah so zbrali 292.268,30 evra.

Doslej so na osnovi prejetih prošenj 3.104 prizadetim gospodinjstvom pomagali v obliki vrednostnih bonov in nakazil na transakcijske račune.

Karitas je sicer v tem tednu zaključila prvo fazo humanitarne pomoči ob poplavah za gospodinjstva prizadeta ob poplavah in drugih nesrečah, ki so jih povzročile obilne padavine. Skupna vrednost finančne pomoči Karitas je znašala 1.238.000 evrov, so njihovi predstavniki povedali na včerajšnji novinarski konferenci.

Pomoč na gospodinjstvo je znašala od 100 do 1.000 evrov, odvisno od obsega prizadetosti in okoliščin. Večino gospodinjstev so voditelji župnijskih Karitas in prostovoljci predhodno tudi obiskali oziroma se z njimi srečali pri čiščenju ali pri pomoči. Prva humanitarna finančna pomoč Karitasa je bila namenjena za najnujnejše pripomočke in osnovne potrebščine za življenje, ki so jih gospodinjstva izgubila ob poplavah ter za pripomočke, ki so jih gospodinjstva potrebovala za čiščenje in preprečevanje nadaljnje škode.

Celotna finančna pomoč je bila v celoti realizirana iz darov posameznikov in podjetij zbranih na Slovenski karitas.

Struktura prošenj gospodinjstev glede na škodo           
– 406 stanovanj in hiš je popolnoma uničenih, kar predstavlja 13 % vseh gospodinjstev, ki so zaprosile za pomoč. Ta gospodinjstva potrebujejo za daljši čas nadomestno namestitev.

– 51 % oziroma 1.568 stanovanj, kjer gospodinjstvo dejansko živi, je bilo poplavljenih, potrebujejo sanacijo in je v njih uničena stanovanjska oprema.

– 1.130 gospodinjstev ali 36 % prosilcev je imelo poplavljeno klet, od tega je imela polovica uničeno infrastrukturo, kot je npr. centralna kurjava, poplavljen avto in drugo večjo škodo.

Zaskrbljujoč podatek, ki so ga župnijske karitas zaznale pri zbiranju prošenj, da je vsaj četrtina prizadetih gospodinjstev v novejših naseljih zadolženih za svoje osnovne nepremičnine.

Delež gospodinjstev po območjih         

Glede na prejete prošnje prizadetih gospodinjstev so največ prošenj prejeli v Savinjski regiji, in sicer 1.446 oziroma 47 % vseh, v Ljubljanski in Gorenjski 1.239 prošenj oziroma 40 %, v Koroški in Podravski regiji 352 prošenj (11 %) in v Pomurski 67 prošenj (2 %).

Materialna pomoč iz prejetih donacij podjetij in evropskih karitas

Župnijske karitas so na prizadetih območjih razdelile 115 ton hrane, ki so jo poklonili posamezniki in podjetja (mleko, testenine, mesni izdelki, zelenjava, kis, olje, sladkor, sadje in zelenjava, konzervirana hrana ….). Dodatno so bila razdeljena tudi čistila, razkužila, orodje za čiščenje, higienski pripomočki, posteljnina, brisače, odeje in gospodinjski aparati. Večji donatorji materialne pomoči so bila naslednja podjetja: Veledrogerije Ljubljanskih lekarn, Violeta, Paloma, Pivovarna Laško z vodo in Cargo-patner, ki je omogočil prevoze. Hrana in najnujnejše potrebščine so se in se še vedno zbirajo v trgovskih centrih Mercatorja in Hoferja. V četrtek so skupaj s podjetjem Mercator začeli tudi skupno humanitarno akcijo Najboljši SOSedje skupaj pomagamo. 10 % vrednosti označenih izdelkov bo namenjenih za pomoč poplavljenim.

Skupaj z materialom v pošiljki iz Karitas Poljske je skupna pomoč v doniranem materialu presegla 318.000 evrov.

Pomoč iz tujine

Na prizadetih območjih je v gospodinjstvih tudi 398 razvlaževalcev prostorov. 273 razvlaževalcev so v Slovenijo pripeljali sodelavci Karitas Hrvaške, Poljske, Nemčije, Češke in Madžarske. Dodatno je Slovenska karitas zagotovila še 125 razvlaževalcev. Finančne donacije pa so ali jih bodo prejeli tudi iz Karitas Avstrije, Hrvaške, BiH, Nemčije, Češke, Slovaške, Poljske in Italije.

Zanimiva je tudi pomoč v balah sena. Do sedaj so prejeli donacijo več kot 200 bal sena za prizadete kmete.

Prostovoljska pomoč 

V 22 dneh je več kot 3.000 prostovoljcev Karitas pomagalo prizadetim ob poplavah. Več kot dve tretjini so predstavljali mladi prostovoljci, ki so na delovišča vstopali preko Centra mlade Karitas, ki je deloval v okviru Slovenske karitas in preko 30 koordinatorjev pomoči Karitas v prizadetih občinah.
S prostovoljstvom mladih bodo sodelovali tudi vnaprej in v nadaljevanju glede na potrebe na terenu oblikovali skupine mladih, ki bodo pod vodstvom strokovnjakov/mojstrov pomagale pri obnovi uničenih domov. Predvsem za tiste, ki so najbolj ranljivi – starejši, osamljeni in družine z več otroki.

Zbrani darovi posameznikov, podjetij in ustanov 

Največji del donacij predstavljajo darovi posameznikov v višini dobre 3 milijone evrov, od tega so darovalci s 40.220 SMS-ji prispevali 354.975 evrov.

Drugi največji del so donacije podjetij in ustanov, preko 1,3 milijona evrov. Med večjimi donatorji so podjetja: Panta Rhei Beratungs, Pekarna Pečjak, Delavska hranilnica, Salonit Anhovo, Tiskovno društvo Ognjišče, Loterija Slovenija, OVB Allfinanz SI, ebm-papst Slovenija, Eltima, Vizija Holding, Spar Slovenija in Beneficij.

Zahvaljujejo se tudi številnim drugim podjetjem, ki so po svojih močeh prispevali donacije. Za zelo velik prispevek se zahvaljujejo tudi Nogometni zvezi Slovenije, Fundaciji Mateja Mohoriča in Slovenski škofovski konferenci. Večje zneske so med drugim prispevali tudi Olimpijski komite Slovenije in Kongregacija šolskih sester.

V zadnjih dneh prihajajo tudi sredstva iz naslova nabirke po vseh cerkvah v Sloveniji. Do sedaj se je iz nabirke treh škofij zbralo 292.268,30 evra.

Gre za rekorden obseg do sedaj zbranih donacij na Slovenski karitas, vendar na žalost je na drugi strani tudi rekorden obseg števila prizadetih gospodinjstev in res velikih potreb po pomoči, zato prosijo in spodbujajo še naprej vse ljudi dobre volje, da se pridružijo in pomagajo.

Nadaljna pomoč prizadetim ob poplavah

Karitas je včeraj sprostila nadaljnjih 1,5 milijona evrov iz naslova zbranih donacij posameznikov, podjetij in ustanov za pomoč pri obnovi in nakupu najnujnejše opreme za najbolj prizadeta in socialno šibka gospodinjstva. V prvi polovici naslednjega tedna bodo Škofijske karitas pričele z drugo fazo zbiranja prošenj in razdeljevanja pomoči. Pomoč se bo še posebej fokusirala na gospodinjstva, ki so imela v večjem obsegu uničena stanovanja in opremo ter niso sposobna sama vzpostaviti osnovnih pogojev za bivanje.

Karitas na terenu izvaja tudi psihosocialno svetovanje in spremljanje oškodovanih oseb. Okrevanje bo za nekatere skupine dolgotrajno. Spremljanje gospodinjstev se bo izvajalo vsaj leto dni.

Sredstva za pomoč lahko še naprej darujete na:

Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ POPLAVE
Sklic: SI00 624

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Za več informacij obiščite spletno stran Daruj – Slovenska karitas.

M. D.