V stik z novim koronavirusom prišel vsak 30 prebivalec Slovenije

Slovenski strokovnjaki na podlagi raziskave o koronavirusu, ki so jo opravljali v preteklih tednih, sklepajo, da je do prejšnjega tedna v stik z virusom prišel vsak 30 prebivalec Slovenije.

S 95-odstotno gotovostjo pa lahko zatrdijo,da je prekuženost prebivalcev z novim koronavirusom v Sloveniji med 3 in 4 %.

Slovenski strokovnjaki so sicer opravili ambiciozno in celovito nacionalno raziskavo o razširjenosti, s pomočjo te se je poznavanje novega virusa dramatično izboljšalo.

Gre za izjemen prispevek, ki bo v neprecenljivo pomoč pri prihodnjih korakih, ki jih bo morala sprejemati vlada, pa so danes poudarili na vladni novinarski konferenci, ki je vsak dan ob 11. uri. Poleg uvodnih poudarkov objavljamo še naslednje:

Prof. dr. Mario Poljak, dr. med.

Prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki je predstavil rezultate, je poudaril naslednje:

– Slovenska raziskava je prva na svetu, ki je izmerila prekuženost na reprezentativni populaciji celotne države z merjenjem protiteles proti novem koronavirusu.

– Vzorec raziskave, ki ga je izdelal Statistični urad Republike Slovenije, je reprezentativen glede na starost, spol in geografsko razdelitev Slovenije. Velikost vzorca je ravnotežje med zahtevano natančnostjo ocen in omejenimi človeškimi in finančnimi viri.

– Od 3000 oseb povabljenih v študijo, jih je 1.368 potrdilo sodelovanje. Odvzeli so 1.367 brisov in 1.318 vzorcev krvi.

– 41 oseb oziroma 3,1 % je imelo protitelesa proti novemu koronavirusu.

Podobno raziskavo, kot so jo danes predstavili, sta opravili zgolj še dve državi na svetu, podatki za Avstrijo, kjer so rezultate objavili včeraj, pa so zelo podobni slovenskim. Le da je raziskava slovenskih raziskovalcev še bolj poglobljena. Raziskava sicer poteka v dveh fazah, danes so predstavili izsledke prve faze, naslednja faza bo trajala do oktobra.

C. R.