Slovenija pri zajezitvi koronavirusa tudi v svetu prepoznana kot zgodba o uspehu

(vir: pixabay.com)

Svetovno znano medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo.

Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo.

“Vlade od Slovenije do Islandije so ukrepale zgodaj z zapiranji meja, navodili prebivalstvu, naj ostane doma, s testiranji in sledenji, osamitvijo bolnih, vzpodbujanjem družbene distance in preventivnimi ukrepi, kot je nošenje mask ter poštenim komuniciranjem z javnostjo. Te intervencije so zajezile število okužb in smrti, dovolile odpiranje šol in poslov ter vračanje občutka normalnosti v vsakdanje življenje. Nekatere med njimi sedaj poročajo, da ni novih bolezni ali smrti,” poroča Vox.

Dosežki omenjenih držav so impresivni tudi glede na to, kako zelo so si različne med seboj. Grčija je v Evropski uniji, ki je svetovno žarišče, vendar se je izognila najhujšemu, kljub temu da je turistična država. Vietnam ima veliko mejo s Kitajsko in omejene finančne vire, ampak se je prav tako izognil velikemu izbruhu.

Majhen izbruh v Sloveniji je prav tako impresiven zaradi tega, ker gre za naraščajočo turistično destinacijo, ki je na meji z enim od evropskih epicentrov izbruha Italijo.

“Njen uspeh v glavnem izvira iz zgodnjega zapiranja, uvedbe karantene za bolne in velikodušne vladne porabe. Prvi primer so odkrili 4. marca in slovenski uradniki so potrebovali okrog dva tedna, da zaprejo šole in posle ter ustavijo javni prevoz. Vlada je tudi dala tri milijarde evrov – šest odstotkov nacionalnega BDP – državljanom in podjetjem, da preživijo zaprtje,” navedbe Voxa danes povzema slovenska državna tiskovna agencija STA.

Kot zanimivost dodajmo, da so se učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu šele danes vrnili v šolske klopi. Virus v tej kitajski provinci je izbruhnil konec lanskega leta in se od tam raširil po vsem svetu.

Šole so zaprli januarja, pouk je potekal na daljavo. Kdaj se bodo v šole vrnili ostali učenci in dijaki ni znano.

So pa danes tem, ki so vsedli v šolske klopi, ob prihodu v šole izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske.

Učenci in učitelji so morali pred vrnitvijo v šole opraviti testiranje za koronavirus, šolske prostore pa so razkužili in očistili.

C. R.