V sredo v Ljubljani vseslovenski protest upokojencev

(vir: pixabay.com)

V Ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije so pred vseslovenskim protestom upokojencev, ki bo v sredo, 1. 2. ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani, predstavili svoj položaj in zahteve. Med drugim so opozorili, da življenje upokojencev, zlasti tistih z nižjimi pokojninami, postaja zaradi vedno hujše draginje in vedno slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev čedalje težje.

Glede na to so pripravili več zahtev, med njimi za višje pokojnine, o katerih se želijo pogajati z vlado.

Organizatorji navajajo, da je zdajšnja vlada upokojence pustila na cedilu. Zato 1. februarja pred državnim zborom organizirajo vseslovenski protest.

Zahtevajo, naj se pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, takoj povečajo za 20 odstotkov, pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov pa naj se zvišajo za 15 odstotkov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, z inflacijo pa naj se usklajuje najmanj na dva meseca. Povprečna neto pokojnina naj bo vedno 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Nadalje pričakujejo, da se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove, ki od 1. januarja letos za 40 let pokojninske dobe za oba spola znaša 63,5 % in pri čemer se upoštevajo osnove iz katerih koli zaporednih 24 let zavarovanja, zviša na 68 %, pri čemer naj se upošteva povprečna plača 20 let.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo.

Zdravstva upokojencev se dotikata dve zahtevi, po katerih naj se takoj zanje uredi dostop do osebnih zdravnikov, plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja pa naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

Nenazadnje zahtevajo pomoč mladim pri iskanju zaposlitve in stanovanja, da bodo lahko v oporo staršem.

Na protest vabijo tudi mlajše, neupokojence, saj, kot opozarjajo, ne gre samo za njih, ampak vse, ki prihajajo za njimi.

Predstavitev zahtev upokojencev bo jutri, v ponedeljek, najprej v oddaji Faktor na TV3 in kasneje še v oddaji Areni na RTV Slovenija. Tema Shod za Upokojence.

M. D.