V Sloveniji skoraj 200-odstoten porast posilstev, ki jih zagrešijo migranti

Vir: Pixabay

Število posilstev, ki jih zagrešijo migranti iz tretjih držav, se povečuje. Samo v letošnjem letu je policija uradno zabeležila 19 takšnih posilstev.

 

V lanskem letu je bilo v Sloveniji na policijo prijavljenih 74 posilstev. Največ v Ljubljani, sledita Celje in Maribor. V letošnjem letu so do konca septembra na Generalni policijski upravi obravnavali 56 posilstev, največ spet v Ljubljani, sledi Kranj.

V dveh tretjinah vseh primerov so storilci državljani Slovenije, manjši odstotek je državljanov ostalih evropskih držav. Nekaj manj kot tretjina je državljanov t. i. tretjih držav, med njimi so večinoma državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, Maroka in Alžirije.

Skrbi velik porast posilstev, ki so jih letos zagrešili priseljenci iz tretjih držav. V letu 2022 je policija obravnavala sedem posilstev, ki so jih zagrešili trije državljani BIH, dva državljana Kosova, eden iz Severne Makedonije, en storilec pa je ostal neznan.

V letošnjem letu pa je bilo samo do konca septembra posiljenih že 19 žensk s strani storilcev iz tretjih držav. Gre torej za skoraj 200-odstoten porast, poroča tednik Družina.

A. V.