V Šentjerneju uradno odprli Gregorjev sejem

Dobrodošlica, Šentjernej (vir: arhiv)

Na hipodromu v Šentjerneju so dopoldne uradno odprli 28. Gregorjev sejem, največji pomladanski kmetijsko-živilski sejem v Jugovzhodni Sloveniji. Tretje leto zapored ga organizira Kmetijska zadruga Trebnje-Krka, letos pod sloganom Tuje dobro, domače najboljše, prvič v Šentjerneju.

Sejem bo trajal do vključno nedelje, 10. marca 2024.

V treh dneh si bodo lahko obiskovalci ogledali najnovejše kmetijske stroje in sodobne pripomočke, se udeležili predavanj in prikazov njihove uporabe ter spoznali smernice sodobnega kmetovanja. Na sejmu bodo razstavljeni tudi avtomobili, izdelki za dom in vrt, tekstil in bižuterija. Kupiti bo mogoče lokalno pridelano sadje in zelenjavo, mesnine in druge kmetijske pridelke.

Na odru osrednjega prireditvenega šotora bodo danes popoldne dogajanje obogatili šentjernejska društva in otroci ter predavanje vrtnarja Davorja Špeharja. V soboto dopoldne bodo otroke zabavali Čuki, po 14. uri pa mama Manka. V nedeljo bodo z odra, potem ko ga bo zapustil čarodej Jole Cole, zazvenele harmonike.

Sejem je pomemben akter pri prenosu znanja in inovacij v kmetijstvu ter pri promociji slovenskih pridelovalcev. “Domače bi moralo biti del trajnostnega življenjskega sloga posameznikov in družin, predvsem pa bi morali domačo in lokalno pridelano hrano v večjem obsegu vrniti v ustanove, v katerih skrbimo za najbolj ranljive skupine, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele,” besede vodje sejma Boruta Severja povzema sporočilo za javnost.

Program je dostopen na povezavi: 28. GREGORJEV SEJEM – sentjernej.si

M. D.