Je zadrževanje medvedov v majhnih kletkah ob gostilnah humano?

V Sloveniji v ujetništvu zasebnikov živijo še štirje medvedi. Ti pogosto kot nekakšna cirkuška atrakcija lastnikom služijo kot vaba za goste oz. turiste, hkrati pa živijo v razmerah, ki nikakor ne pritičejo medvedom, ujeti v kletkah,  na le nekaj kvadratnih metrih. Na slednje opozarja tudi mednarodna organizacija Four Paws, ki se ji je v Sloveniji pridružilo Društvo za dobrobit živali AniMa.

 

V omenjenem društvu opozarjajo, da medvedje Mici, Maša, Mitko in Tim živijo v razmerah, v katerih medvedje naj ne bi živeli.

Kot opozarjajo, je Mici ob gostinskem lokalu v Žirovnici v Sloveniji zaprta približno 21 let: “Vsak dan zre skozi iste kovinske palice, izkoriščajo jo za promocijo gostišča in zabavo gostov. V tej kletki živi sama od smrti njenega brata pred nekaj leti.”

Medved Mitko, kot opozarjajo, “že skoraj 30 let trpi v pusti in umazani betonski kletki ob gostinskem lokalu na Nanosu”. “Medtem ko turisti uživajo v kulinarikii, namestitvi in čudoviti pokrajini, Mitku primanjkuje osnovnih potrebščin za zadovoljitev naravnih potreb rjavega medveda,” navajajo.

Medveda Maša in Feliks sta bila več kot dve desetletji zaprta ob restavraciji v Kočevju in sta si morala deliti majhno ogrado. Dolgočasje in stres sta pri obeh medvedih povzročila močno stereotipno vedenje. Felix je letos umrl v svoji majhni betonski ogradi, so zapisali.

Medved Tim pa je v Zooparku Rozman “zaprt v majhni pusti betonski kletki, kjer žveči kovinske palice”. “Njegovo zdravstveno stanje je zelo zaskrbljujoče, saj je njegovo telo prekrito z odprtimi in okuženimi ranami. Tim potrebuje nujno veterinarsko pomoč, ki pa je očitno ne dobi,” so navedli.

Medved Mitko v betonski kletki ob gostinskem lokalu na Nanosu. Vir: AniMa

Od leta 2004 je zasebnim osebam v Sloveniji prepovedano zadrževati v ujetništvu medvede, ki so bili odvzeti iz narave, so pa lastniki medvedov, ki so bili odvzeti iz narave pred letom 2004 po letu 2004 pridobili dovoljenje ministrstva za okolje in prostor in medvede še naprej zadrževali v ujetništvu. Tako še danes, dvajset let po uvedbi zakonodaje, štirje medvedi v Sloveniji trpijo v majhnih kletkah.

V skladu s ciljem, da se konča nezakonito in neprimerno zadrževanje rjavih medvedov v Jugovzhodni Evropi, je organizacija Four Paws leta 2022 ocenila življenjske razmere medvedov v ujetništvu v Sloveniji. Pri tem je po navedbah društva ugotovila, da se vse medvede zadržuje v majhnih betonskih kletkah brez dostopa do za vrsto primerne hrane ali oskrbe. “Vsi kažejo močno stereotipno vedenje, ki ga povzročata dolgčas in stres. Nobeden od medvedov nima dostopa do spodbud, ki bi omogočale njihovo naravno vedenje, jih ohranjale aktivne ter spodbujale njihovo igrivost in radovednost. Nekateri nimajo niti možnosti za kopanje v vodi ali plezanje. In kar je alarmantno – dva medveda potrebujeta nujno veterinarsko oskrbo,” so zapisali.

V AniMa in Four Paws opozarjajo, da uradni organi doslej niso sprejeli nobenih ukrepov za olajšanje reševanja medvedov.

A. V.