V senci uvoženih okužb že narašča lokalno okuževanje

Koronavirus

“Dominantno vlogo pri razvoju epidemije imajo trenutno uvožene okužbe, vendar v njihovi senci že narašča lokalno okuževanje. Da se četrti val ne bo preveč razbohotil, predvsem pa, da ne bo premočno pljusknil v bolnišnice, bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepite in s tem zaščitite pred hujšim potekom bolezni.”

Tako je danes zapisal dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, kjer spremljajo okužbe s covid-19 in na podlagi tega pripravljajo tudi napovedi širjenja okužb z novim koronavirusom.

Objavil je tudi graf, ki ga objavljamo v nadaljevanju in iz katerega je razvidno, da narašča število okužb iz lokalnega om neznanega vira (rdeča in zelena črta).

Včeraj so v Sloveniji potrdili 9 novih okužb, in sicer v občinah Maribor (2), Ljubljana 1, Novo mesto 1, Brezovica 1, Ivančna Gorica 1, Videm 1 in Sveti Tomaž 1.

Opravili so 590 PCR testov in 6946 HAGT (t. i. hitrih) testov. V bolnišnicah je 30 bolnih s covid-19, enega so sprejeli na novo. V intenzivni negi je 10 težko bolnih, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb je 54.

M. D.