V SDS za brezplačno šolsko prehrano in za dvig pokojnin

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Na današnji novinarski konferenci sta namestnica vodje poslanske skupine SDS mag. Karmen Furman in poslanka SDS Alenka Helbl spregovorili o noveli Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o noveli Zakona o šolski prehrani, ki ju je poslanska skupina SDS danes vložila v zakonodajni postopek.

Pojasnili sta, da v Slovenski demokratski stranki glede na vsesplošno draginjo in bližajočo se jesen ter mrzlo zimo, zaskrbljeno spremljajo trenutne prioritete vlade.

Iz vladnih predlogov interventnih zakonov, ki so že v zakonodajni proceduri je namreč razvidno, da so bile ob pripravi zakonskih vsebin žal spregledane nekatere najranljivejše skupine našega prebivalstva.

V SDS so se zato odločili za pripravo zakonskih sprememb, ki glede na vsebino koalicijske pogodbe in program koalicijskih strank ne bi smeli ostati brez širše podpore političnih strank znotraj parlamenta.

V zakonodajni postopek so zato danes vložili dve zakonski noveli, in sicer spremembo pokojninskega zakona in zakona o šolski prehrani.

Novela Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Poslanka mag. Karmen Furman je v začetku izpostavila podatek Statističnega urada RS, ki je v mesecu juniju objavil, da je prag tveganja revščine v letu 2021 znašal 771 evrov.

Dodala je, da po uradnih podatkih danes v Sloveniji živi približno 243.000 prebivalcev z dohodkom, ki je nižji od praga revščine. Med njimi je največ, in sicer kar tretjina upokojencev, ki si svojega finančnega statusa ne morejo več izboljšati z delom, zato so v teh časih draginje še posebej ranljivi in odvisni od medgeneracijske solidarnosti.

Spomnila je, da poslanci danes v državnem zboru med drugim obravnavajo tudi vladni zakon, ki energetski dodatek naslavlja na posebej ranljive skupine prebivalstva. “V SDS smo presenečeno ugotovili, da so bili ob pripravi vladnega zakona spregledani med drugim tudi upokojenci, ki prejemajo pokojnino za polno delovno dobo in danes živijo pod pragom tveganja revščine. K zakonskem predlogu smo zato v naši stranki vložili amandmaje, s katerimi razširjamo krog upravičencev do energetskega dodatka, med drugim tudi na upokojence s pokojnino do 771 evrov, kolikor torej znaša prag tveganja revščine,” je dejala mag. Furman.

Dodala je, da upokojencev v teh težkih časih draginje, ko so se mnogi med njimi znašli tudi na robu preživetja, ne smemo pustiti v stiski. “Po letih trdega dela in plačevanja prispevkov si naši upokojenci zaslužijo ne samo enkraten energetski dodatek, ampak predvsem dostojno pokojnino, s katero bodo lahko plačevali svoje položnice in hrano za preživetje,” je poudarila.

V predlogu sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju poslanska skupina SDS zato predlaga:

1. da se znesek zagotovljene starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe dvigne na znesek 771 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine;

2. da se ponovno uvede institut državne pokojnine, do katere bi bili upravičeni državljani, ki nimajo pravice do nobene druge pokojnine in so dopolnili 65 let starosti ter so med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let imeli prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Državna pokojnina bi tako znašala 33 % najnižje pokojninske osnove;

3. da se najnižja in najvišja pokojninska osnova dvigne iz 76,5 % na 78 % povprečne mesečne plače.

Mag. Karmen Furman je ob koncu dejala, da je glede na draginjo in vse hitrejšo rast osnovnih življenjskih potrebščin potrebno pravočasno ukrepati in to prav na vseh področjih življenja. “Še posebej pa je pred najhujšo revščino potrebno zavarovati tiste najranljivejše skupine prebivalstva, med katere pa zagotovo sodijo tako upokojenci kakor tudi naši najmlajši državljani. V SDS smo zato poleg sprememb pokojninskega zakona pripravili tudi predlog Zakona o šolski prehrani,” je zaključila.

Novela Zakona o šolski prehrani

“Vsem učencem in dijakom bomo zagotovili brezplačno šolsko prehrano. V Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen,” je v začetku novinarske konference izpostavila poslanka SDS Alenka Helbl in spomnila, da je to citat z 48. strani koalicijske pogodbe, ki so jo podpisale stranke Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice.

“V Poslanski skupini SDS danes v parlamentarno proceduro vlagamo novelo Zakona o šolski prehrani. Gre za dopolnjen zakon z letošnjega junija, ki takrat žal ni dobil dovoljšne podpore, vendar se tokrat v SDS nadejamo, da bo drugače,” je dejala Helblova.

Poslanska skupina SDS predlaga, da se vsem osnovnošolcem in vsem srednješolcem zagotovi brezplačno malico in kosilo, torej da državni proračun zagotovi vsa finančna sredstva za zdravo in raznovrstno prehrano naših otrok in mladostnikov.

Poslanka je izpostavila, da gre pri tej noveli tudi za:

– zmanjševanje prekomernih stroškov javnih blagajn za zdravje zaradi bolj zdravih prebivalcev;

– debirokratizacijo, saj starši ali skrbniki ne bodo več primorani vlagati obrazcev na centrih za socialno delo;

– odpravo neenakopravnega položaja šolajočih v primerjavi s študenti in zaposlenimi, ki preko subvencije za študentsko ali delavsko prehrano vsi, brez izjeme, dobijo toplo malico ali kosilo. Subvencijo za malico in kosilo učencev in dijakov pa se danes dodeljuje glede na prihodke staršev ali skrbnikov.

Poslanka je še dodala, da poslanska skupina SDS zavrača očitek, ki se je pojavil ob prejšnji obravnavi predloga, in sicer da je ta neizvedljiv oziroma logistično in organizacijsko prezahteven. “Sistem, kot ga predlagamo, smo nekoč že imeli, poleg tega pa je uveljavitev novele predvidena s 1. 1. 2024, s čimer menimo, da imajo pristojno ministrstvo in šole dovolj časa, da pripravijo vse potrebno,” je poudarila.

Poslanka Helbl je ob koncu dejala, da so otroci naše največje bogastvo, da so tisti, ki bodo nekoč prevzeli vajeti v naši družbi, zato močno upa, da se bodo vsi kolegi poslanci strinjali, da če je komu vredno nameniti denar, je to našim otrokom, in zaključila: “Za otroke gre!”

M. D.