V Revozu bodo zagnali serijsko proizvodnjo novega clia 5

(vir: revoz.si)

V novomeškem Revozu bodo danes tudi uradno zagnali serijsko proizvodnjo novega clia 5. Vzpostavitev proizvodne linije za novi model Renaultovega avtomobila je stala 90 milijonov evrov, pri tem je Revoz prejel 6 milijonov evrov državne pomoči oziroma projektne spodbude, kar je približno 82.260 evrov za novo delovno mesto v tem projektu.

Izplačilo dobrih 6 milijonov evrov pomoči iz državnega proračuna je bilo v dveh delih, decembra in v zadnjih dveh julijskih dneh. Proizvodnja clia 5 bo po pričakovanjih prinesla 75 novih delovnih mest.

Iz Revoza so sporočili, da proizvodnja clia 5 poleg novih zaposlitev prinaša tudi dodatne naložbe in predvsem tehnološki preboj, ki predstavlja pomemben mejnik tako za tovarno kot lokalno obdobje.

Clio, ki je simbol podjetja Revoz, je sicer že do leta 1995 med najbolj prodajanimi avtomobilskimi modeli. V Revozu so doslej izdelali že več kot 4 milijone vozil, od tega kar 2 milijona clia v več generacijah. To pomeni, da je kar polovica vseh v Novem mestu izdelanih vozil cliov. Zahvaljujoč partnerstvu z Daimlerjem v Novem mestu poleg Renaultovih modelov clio in twingo nastajata tudi smart forfour in smart forfour EV.

Na uro proizvedejo približno 45 vozil, za izdelavo enega potrebujejo 24 ur. S proizvodnega traku se vsako minuto in pol odpelje novo vozilo.

Revoz je eno največjih slovenskih podjetij, edini proizvajalec avtomobilov in vrsto let največji izvoznik. Delujejo v okviru največje svetovne avtomobilske zveze – Renault Nissan Mitsubishi. Revoz pa je eden od 36 industrijskih obratov Skupine.

Revoz kar 99 odstotkov proizvodnje izvozi. Za prodajo v Sloveniji zadostuje že manj kot dan proizvodnje.

Če bi izdelana vozila v Novem mestu povezali v vrsto, bi Novo mesto povezali z New Yorkom. V tovarni imajo tudi več kot 600 robotov, nekateri deli proizvodnega procesa pa so že v celoti robotizirani.

Revoz je doslej od države prejel 81,5 milijona evrov, od tega 79,87 milijona evrov državne pomoči oziroma državnih spodbud. Za clio 5 jim je bila spodbuda v višini 6,02 milijona evrov nakazana decembra lani in delno (1,54 milijona evrov) julija, to je v zadnjih dveh dneh, kaže spletna baza Erar.

Poslovanje Revoza, d. d., v številkah

Po podatkih spletne baze Gvin je Revoz, d. d., lani imel 1,78 milijarde evrov celotnih prihodkov in 33,5 milijona evrov dobička. Povprečno število zaposlenih na podlagi delovnih ur pa je bilo 2700. V slednje niso všteti agencijski delavci. Skupno jih naj bi bilo okoli 3400.

Prihodki družbe Revoz v zadnjih letih (vir: gvin.com)

Podatki kažejo, da je Revoz prihodke v zadnjih letih več kot podvojil. Še leta 2014 je bilo teh za 862,6 milijona evrov, lani pa 1,78 milijarde evrov. V tem času so bistveno povečali tudi število zaposlenih, iz 2002 v letu 2014 na 2700 v letu 2018. S povečanjem prihodkov se povečuje tudi čisti dobiček. V letu 2014 je bilo tega za 12,2 milijona evrov, v letu 2017 je bilo dobička 34,77 milijona evrov, lani pa 33,6 milijona evrov.

Zelo visoka je tudi realizirana dodana vrednost na zaposlenega. Leta 2014 je bila ta 57.797 evrov, leta 2016 je bila 68.640, v letu 2018 pa že 73.092 evrov.

Podatki o ustvarjenem dobičku Revoza, d. d., v zadnjih letih. (vir: gvin.com)
Revoz v Novem mestu – panorama. (vir: revoz.si)

C. R.