V regiji bi s tem denarjem lahko zgradili šolo in vrtec

Toliko manj denarja bodo regije prejele v letu 2020, za toliko bodo - zaradi poslušnega glasovalnega stroja - prikrajšani občani. (vir: FB)

Poslanci vladajočih strank s podporo SNS so včeraj v državnem zboru ponovno potrdili proračuna države za leti 2020 in 2021, po katerem bodo slovenske občine samo v letu 2020 prejele 145 milijonov evrov manj denarja. Občine v Jugovzhodni Sloveniji pa bodo prejele dobrih 10 milijonov evrov manj kot bi ga lahko. Poslanci so vsakemu občanu, poleg ostalih davkov in prispevkov, samo v letu 2020 odvzeli nekaj manj kot 60 evrov, v letu 2070 pa 70 evrov.

Poslanci so za leto 2020 Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje prikrajšali za vrednost novozgrajene šole in vrtca.

To je tudi denar, ki bo regiji umanjkal za plačilo vseh obveznosti, ki jih občinam nalaga država. Toliko manj denarja bo za vrtce, šolstvo, zdravstvo, ceste, komunalo podobno. Za toliko se bodo navsezadnje lahko tudi podražili vrtci, komunalne storitve in podobno. Ko bo naslednja občinska podražitev teh storitev, zato vemo, komu lahko izstavimo račun.

Predrag Baković, poslanec SD

Za takšen proračun so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB, SNS in oba manjšinska poslanca. Med tistimi, ki so glasovali proti lastnim občanom in volivcem, je bil tudi Predrag Baković, poslanec iz Kočevja.

Edini poslanec iz vrst koalicije, ki se je temu uprl, je bil Robert Polnar (DeSUS), ki je bil za poslanca izvoljen v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah.

Poslušni strankarski vojščaki so tudi včeraj glasovali tako, kot jim je bilo naročeno. Naročeno pa jim je bilo, “da volitve niso nikomur v interesu”.

Tako so se namreč predsedniki strank dogovorili na skupnem kosilu s predsednikom vlade. Se nemara tudi Baković boji novih volitev?

Objavljamo glasovanje. Beseda ZA pomeni, da so poslanci glasovali za proračun, po katerem bodo občine prejele manj denarja.

Za toliko bodo prikrajšane oziroma oškodovane posamezne občine v regiji:

C. R.